In Bucuresti se deschide un nou teatru, numit „Desant“. Un grup de tineri regizori isi pun in scena proiectele alternative intr-un fost oficiu telecom din bulevardul Mihalache.

Din toamna, bucurestenii vor vedea mult teatru nou intr-un loc nou. Initiativa a fost lansata miercuri si se bazeaza pe colaborarea dintre doua grupuri de regizori, dramaturgi si actori tineri - Asociatia pentru Educatie Creativa „Persona“ si grupul „dramAcum“.

Impreuna, cei 35 de absolventi ai ultimelor promotii ale UNATC isi propun in primul rind sa fie contemporani cu problemele de astazi ale societatii. Proiectul comun „Desant“ doreste sa descopere texte dramatice noi si sa se implice in problemele comunitatii.

„Nu-i frumos ce-mi place mie, e frumos ce-ti place tie“

Proiectul noului Teatru „Desant“ este dinamic, angajat si pragmatic. Se bazeaza pe ceea ce membrii grupului numesc „cercetare teatrala“. Este vorba despre un studiu prealabil al mediului in care ei isi vor face „descinderea“ teatrala.

„Nu-i frumos ce-mi place mie, e frumos ce-ti place tie“ este unul dintre principiile dupa care se ghideaza „Desant“, a spus Radu Apostol de la „dramAcum“.

El si colegii lui vor sa analizeze structura sociala, etnica si culturala a Bucurestiului si isi propun sa se adreseze unui public care, pina acum, a stat departe de teatrul traditional.

Multi dintre ei tocmai s-au intors de la studii in Occident si, conform declaratiei facute cu ocazia lansarii, vor explora „forme alternative de interactiune cu publicul potential si noi mijloace in constructia dramatica“.

Teatru cu teme tabu

„Va propunem un teatru neinstitutionalizat, care vorbeste despre lumea de azi si de aici, cu si pentru tineri“, explica miercuri criticul de teatru Iulia Popovici, participanta la proiect.

„Ne dorim participarea celor carora li se adreseaza proiectele“, a mai spus Popovici.

„Desant“ va practica un teatru comunitar, preocupat de interventia sociala si de „o abordare onesta a unor teme tabu ale societatii romanesti: violenta cotidiana, cenzura, problemele tinerilor si ale adolescentilor, ale categoriilor sociale defavorizate si ale minoritatilor sexuale“, se mai spune in declaratia-program.