Din istorie stim ca nodul gordian se taie - altfel nu poate fi descalcit niciodata. La cate noduri insalubre exista in sistemul nostru politic, economic si administrativ, alta abordare nu mai are nici o sansa.

Clasa politica romaneasca nu pare insa dispusa sa citeasca istoria in acelasi mod. Chiar si printre guvernantii actuali, unii prefera sa ignore episoadele care demonstreaza meritele solutiilor radicale, in ciuda succeselor pe care le inregistreaza colegii lor mai indrazneti.

Una dintre cauzele acestei prudente excesive este usor de inteles: sistemul este puternic, sustinut de complicitati transpartinice si reactioneaza violent cand este amenintat.

Iata de ce nu toti ministrii au curajul Monicai Macovei, care a indraznit sa-l inlocuiasca pe procurorul general al PNA, Ioan Amarie, cu tanarul Daniel Morar. Domnul Morar promite ca-i va evalua pe procurorii din subordine si va relansa cercetarea dosarelor marii coruptii.

Pana atunci, desigur, mai trebuie schimbata si legea pentru ca in prezent PNA nu se poate ocupa de demnitari! Sistemul isi datoreaza forta si perversitatii.

Sarcina domnului Morar, ca si a doamnei Macovei, este sisifica, avand in vedere ca procurorii au alcatuit timp de 15 ani un pilon important de sustinere a sistemului care ne-a situat pe culmile coruptiei si ne-a umplut tara de mafioti, de interlopi cu pretentii, care fac deliciul televiziunilor natange.

De fapt, toate afacerile necurate au in spate unul sau mai multi procurori care au dispus ca urmarirea penala sa nu inceapa, sau sa inceteze - sau, pur si simplu, au incuiat dosarul intr-un fiset bine pazit.

Ii urez succes domnului Morar, dar ma tem ca si daca toti procurorii ar deveni de maine impartiali si eficienti, le vor trebui ani buni pana cand vor finaliza anchetele restante - atat de multe sunt dosarele in care ancheta a fost stopata. Pana si CSM, care a debutat ca un organism conservator, a constatat in cele din urma deficiente in activitatea procurorilor.

Desi PNA a batut pana acum recordul de ineficienta pe bani publici, privite din perspectiva rezultatelor concrete, diferentele dintre procurorii de la Parchetul general si cei de la PNA se estompeaza.

Majoritatea covarsitoare a slujit aceleiasi cauze - musamalizarea matrapazlacurilor prin care s-a imbogatit elita postcomunista.

Ne amintim iar si iar de cazul procurorului Alexandru Lele, care este hartuit de trei ani de justitia noastra „independenta” pentru „vina” de a-l fi arestat intr-o dupa-amiaza de vineri pe Adrian Tarau, fiul fostului prefect PSD-ist de Bihor, acuzat de implicare in contrabanda cu benzina.

Astazi, Adrian Tarau traieste nestingherit si prosper in Statele Unite, in timp ce Alexandru Lele este anchetat pentru ca i-a tulburat linistea, iar Cristian Panait, „vinovat” ca nu a vrut sa participe la inscenarea in cazul procurorului bihorean, zace in mormant.

Toate acestea s-au intamplat, sa nu uitam, sub obladuirea lui Adrian Nastase, fostul premier cu inalte studii de drept, care insa nu avea incredere in „arestarile de vineri dupa-amiaza”.

Atat a fost domnul Nastase de absorbit de dreptul international incat a uitat cu totul de cel penal. Nu degeaba, sub pastorirea sa, Romania a ajuns pe primele locuri la capitolul coruptie in clasamentele mondiale.

Ne place sa credem ca acum, in justitie nodul gordian a fost taiat.

Asteapta insa la rand celelalte noduri gordiene ale plasei de ineficienta si coruptie care ne-a facut de rusine in Europa. Sanatatea, energia, vama aproape ca striga dupa solutii radicale.

Incidentul cu cei patru politisti care au batut un biet ospatar atesta inca o data starea jalnica a politiei. Privita prin prisma necesitatilor tarii, mult laudata ofensiva impotriva PSD cu care se lauda coalitia de guvernamant apare insuficienta, chiar daca poate fi necesara.

Romania are nevoie de reforme institutionale profunde si curajoase, nu de negocieri stupide si calcule politice meschine. Primul pas pe calea reformei de sistem nu l-au facut liderii partidelor din coalitie, ci Monica Macovei. Ma rog, ne-am multumi si cu al doilea pas, daca ar fi hotarat si pe calea cea dreapta.