Amenintati cu scoaterea de la guvernare, conservatorii au cedat presiunilor PNL si PD, Dan Voiculescu trecandu-si semnatura pe documentul prin care liderii coalitiei au convenit detronarea lui Nastase si a lui Vacaroiu.

Potrivit unor surse din cadrul coalitiei, pozitia extrem de concilianta a reprezentantilor Partidului Conservator (PC) i-ar fi luat prin surprindere pe democratii lui Traian Basescu care se gandeau deja la un guvern minoritar care sa-i duca spre alegeri anticipate.

Pentru prima oara, conservatorii au spus DA revocarii lui Nastase si a lui Vacaroiu din fruntea celor doua Camere ale forului legislativ, fara sa comenteze prea mult.

Surse din cadrul coalitiei sustin ca Dan Voiculescu a cedat cu usurinta si a incercat sa vina cu argumente pentru a iesi "onorabil" din situatia creata.

Printre altele, in sedinta Consiliului National de Coordonare (CNC) al coalitiei, el a spus ca nu are nici un fel de datorie morala fata de PSD si a dat asigurari ca va sustine trup si suflet alianta PNL-PD in demersurile sale.

Potrivit unor surse din cadrul coalitiei, democratii au fost luati prin surprindere de usurinta cu care Dan Voiculescu a cazut de acord cu inlocuirea celor doi pesedisti din fruntea parlamentului, fara nici un fel de conditii.

Democratii s-ar fi asteptat mai curand la o atitudine ostila, care ar fi dus la scoaterea PC de la guvernare si ar fi impins alianta catre solutia unui guvern minoritar.

De altfel, anterior CNC-ului coalitiei, ei dezbatusera cu liderii liberali varianta purificarii Palatului Victoria de "solutia imorala" si formarea unui cabinet minoritar, care sa netezeasca drumul catre anticipate.

Voiculescu nici macar nu a conditionat semnarea declaratiei comune de acceptare a celor trei propuneri ale partidului sau referitoare la eliminarea TVA-ului pentru produsele de baza, adoptarea legii ilicitului si reprezentarea minoritatilor romane din zonele locuite preponderent de maghiari in consiliile judetene si in parlament.

De altfel, la finalul sedintei, Tariceanu a dat de inteles ca alianta nu este dispusa sa accepte ideile conservatorilor, mai ales in ceea ce priveste eliminarea TVA-ului la produsele de baza, masura antiliberala care, potrivit premierului, nu ar avea efecte sociale benefice, determinand doar o scadere a veniturilor bugetare.

Urmeaza testul final de fidelitate

Pana la jumatatea lui septembrie, coalitia urmeaza sa obtina detronarea lui Nastase si a lui Vacaroiu prin modificarea regulamentelor celor doua Camere ale forului legislativ, iar pana la 1 noiembrie ar trebui rezolvata si amendarea legii administratiei publice locale in vederea revocarii pesedistilor din fruntea consiliilor judetene.

Conservatorii vor da testul final de loialitate fata de actuala majoritate in momentul votului din parlament, pana atunci putand sa apara noi surprize.

Surse din cadrul coalitiei mai spun ca, indiferent de modul in care vor actiona conservatorii, democratii sunt oricum hotarati sa gaseasca noi motive pentru a forta eliminarea PC de la guvernare, nerenuntand la ideea anticipatelor.

Pe de alta parte, Tariceanu pare sa fi rasuflat usurat datorita acceptului dat de Voiculescu pentru calendarul prioritatilor.

"La alegerile anticipate putem apela oricand, dar obiectivul meu ca prim-ministru nu este sa ajung cu orice pret la un scrutin inainte de termen", a spus Calin Popescu-Tariceanu, dupa reuniunea Consiliului National al Coalitiei.

Udemeristii si conservatorii i-au luat apararea lui Tariceanu in conflictul cu Basescu

Conform unor surse din cadrul coalitiei, PD a fost lasat in offside in problema conflictului dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu privind informatiile SRI care avertizeaza asupra legaturilor dintre membri ai Cabinetului si grupuri de influenta.

Udemeristii si conservatorii au facut front comun in jurul lui Tariceanu si le-au spus democratilor ca este vorba despre un conflict institutional care necesita clarificari in cadrul unor consultari cu seful statului.

Tariceanu le ceruse democratilor ca alianta sa solicite o intrevedere cu Traian Basescu pentru ca acesta sa-si explice declaratiile respective, insa reprezentantii PD l-au trimis pe liderul PNL sa-si rezolve singur disputele cu Palatul Cotroceni, pe motiv ca este o chestiune care il priveste personal.

Pesedistii se agata de Constitutie

Pesedistii spun ca decizia coalitiei de a-i schimba pe Nastase si Vacaroiu din fruntea parlamentului ar sfida Constitutia si votul electoratului.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, sugereaza faptul ca aliatii au obtinut acordul conservatorilor prin santaj politic, fortandu-i pe acestia sa semneze un document care contravine regulilor de functionare a parlamentului si a consiliilor judetene.

Diaconescu a mai declarat ca PSD va face "tot ceea ce este posibil" pentru a impiedica demersul de schimbare din functie a celor doi, amenintand cu sesizarea organismelor internationale, pe motiv ca actuala putere incalca regulile jocului democratic si principiile statului de drept.