Un sondaj realizat de Reuters dezvaluie ca Romania are 63% sanse sa sa fie admisa in comunitatea europeana in urmatorii doi ani, in timp ce sansele Bulgariei sunt mai mari, de 70%.

In urma recentelor declaratii ale cancelarului german, Gerhard Schroder, care afirma ca aderarea Romaniei si a Bulgariei ar putea fi amanata cu un an, un sondaj realizat de Reuters in randul analistilor occidentali continua in aceeasi tenta pesimista, deschizand o adevarata cutie a Pandorei pentru viitorul european al celor doua state est-europene.

Conform sondajului, efectuat in perioada 8-11 august cu participarea a 34 de analisti, exista o probabilitate de 70% ca Bulgaria sa fie admisa in Uniune in urmatorii doi ani, in timp ce sansele Romaniei sunt de 63%.

Diferentele sunt mari daca recentul sondaj este comparat cu un sondaj anterior, publicat in luna mai, care era mult mai optimist si dadea sanse de 90%, respectiv 80%, pentru intrarea Bulgariei si Romaniei in Uniunea Europeana, la termenul prevazut in Tratatul de aderare semnat la 25 aprilie 2005.

"Instabilitatea politica, atat din Bulgaria, cat si in Romania, influenteaza serios sansele de aderare la Uniunea Europeana in ianuarie 2007", a declarat Tim Ash, de la firma Bear Stearns din Londra.

Ash a tinut sa sublinieze ca cele doua state mai au multe de realizat pana in 2007. Acestea trebuie sa introduca legi noi foarte importante si trebuie sa faca eforturi pentru respectarea angajamentelor asumate pentru urmatoarele 18 luni, in conditiile in care guvernele aflate la putere in cele doua state nu sunt foarte puternice.

Bulgaria se confrunta cu un blocaj politic dupa rezultatul neconcludent al alegerilor de la 25 iunie, toate eforturile de formare a guvernului dovedindu-se un esec.

Acesta situatie tine in loc reforme esentiale din domeniul justitiei si agriculturii, considera specialistii. Romania, la randul sau, are probleme interne care ar putea conduce la alegeri anticipate.

Astfel, in opinia a 27 din cei 34 de analisti intervievati de Reuters, sansele Bulgariei de a adera la UE in 2007 sunt de 50% sau chiar mai mari. In cazul Romaniei, situatia nu este la fel de buna, avand in vedere ca numai 26 de analisti au apreciat ca probabilitatea depaseste 50%.

Scenariul cel mai pesimist, spun specialistii, ar fi acela al intarzierii cu un an al momentului integrarii in UE, pentru ca cele doua state sa aiba timp sa incheie toate reformele inainte de a fi admise in comunitatea europeana.

"Numai factori interni, ca lipsa progreselor in respectarea criteriilor de convergenta, lipsa reformelor si incertitudinile politice – cum ar fi formarea guvernului in Bulgaria – ar intarzia procesul", a spus Marianne Kager, de la Bank Austria Creditanstalt din Viena.

Bulgaria trebuie sa implementeze reforme importante, pana la sfarsitul lunii septembrie sau va inregistra intarzieri importante, in timp ce Romania trebuie sa combata rapid coruptia.

Sondajul remarca secundar ca amanarea aderarii celor doua state poate fi speculata si din faptul ca ratificarea tratatelor de aderare ale Romaniei si Bulgariei de catre parlamentele celor 25 de state membre se lasa inca asteptata.

Majoritatea tarilor UE prefera mai degraba sa astepte publicarea rapoartelor de tara in toamna acestui an de catre Executivul de la Bruxelles inainte de a incepe procedurile de ratificare.