In aceasta seara vom afla cine este noul director al stirilor TVR. Atuurile constau in experienta profesionala si in reputatia sau notorietatea in interiorul breslei.

Un alt atu este independenta politica, in teorie, desi, in practica, unele voci spun ca ar putea conta, dimpotriva, apropierea de actuala putere. Favoritii concursului par a fi Rodica Culcer, Cristina Vasiloiu si Gabriel Klimowicz.

Culcer: analistul

Analist politic cu aparitii dese, fost director al Radio Total, Rodica Culcer a fost unul dintre cei mai mari critici ai regimului Adrian Nastase. Experienta ei de televiziune include emisiuni realizate pe Realitatea TV. Exista pericolul ca discursul ei critic la adresa PSD sa fie luat drept apropiere de tabara Aliantei.

Vasiloiu: civic-liberala

Mai putin vizibila publicului larg, Cristina Vasiloiu este, in schimb, cunoscuta in societatea civila romaneasca. Prezenta la carma actiunilor autohtone ale programului de dezvoltare a Natiunilor Unite si membra a grupului de cercetare a „The Economist”, Cristina Vasiloiu este apropiata a Monei Musca, fara sa fi facut vreodata un secret din asta sau din faptul ca frecventeaza cercurile liberale.

Klimowicz: jurnalistul

Al treilea favorit la sefia stirilor TVR este Gabriel Klimowicz, care are ca principal avantaj experienta indelungata de presa si mai ales de televiziune, ceea ce i-a creat o imagine buna in randul colegilor de breasla, fara sa fie o persoana foarte mediatizata.

Gabriel Klimowicz are un avantaj teoretic si prin faptul ca nu are legaturi cu cercuri politice, desi in practica asta poate insemna contrariul.

Fara sanse

Chiar daca este de 15 ani in TVR si a crescut de la reporter de stiri culturale la redactor-sef al stirilor interne, Cristian Nitulescu poarta eticheta „omul PSD-ului”, cu care a ramas inca din iarna trecuta dupa ce mai multi jurnalisti din subordine l-au acuzat de cenzura in favoarea fostei guvernari.

„Daca iese cineva care nu-mi convine, plec in alta parte”, a declarat Nitulescu. Spre deosebire de fostul director al stirilor TVR, Lucian Sarb, care si-a dat demisia in urma acuzatiilor de cenzura, Nitulescu a preferat sa ramana in functie si aspira chiar la postul fostului sau sef.

Aproape lipsiti de sansa de a castiga postul de director al stirilor sunt, din punct de vedere al notorietatii si experientei de conducere, Camelia Robe si Emilia Nicolaescu.

„Nu-mi fac iluzii, am candidat ca sa imi prezint proiectul, cu gandul ca poate ce propun acolo va folosi viitorului director”, a declarat ieri Camelia Robe pentru EVZ.

Emilia Nicolaescu nu a trecut de statutul de reporter pe subiecte legate de sanatate in perioada in care a activat in TVR. Intre Nicolaescu, Robe si plutonul fruntas se mai afla si Dragos Marin, fost producator in Pro TV si B1 TV, nu foarte cunoscut in bransa, dar cu ani buni in cea mai importanta televiziune comerciala.

Limba straina - eliminatorie, proiecte si interviuri

Concursul pentru ocuparea postului se desfasoara de la ora 9.00 dimineata si a inceput cu proba scrisa la limba straina, la care li cere participantilor sa traduca un text din limba romana in limba straina aleasa, apoi invers.

Imediat dupa incheierea acestei probe, din care un examinator specializat va nota cu admis sau respins candidatii, urmeaza seria de interviuri, la care cei sapte intra in ordine alfabetica.

Membrii comisiei sunt tot in numar de sapte: Tudor Giurgiu, George Pruteanu, Anca Juganaru, Anca Fusariu, Mihai Coman, Ioana Avadani si Emil Hurezeanu. Ei vor delibera apoi si vor da note fiecaruia dintre cei inscrisi in concurs. Nota finala va fi media aritmetica a acestor note.

Castigatorul mai are de trecut un barem: posturile de conducere din TVR pot fi ocupate numai de catre candidati notati cu cel putin nota 8. Proiectele de lucru depuse de cei sapte candidati au fost la dispozitia comisiei inca de ieri.

Daca nu se schimba nimic in urma contestatiilor, ultimul pas este validarea castigatorului in Consiliul de Administratie de joi, 18 august.