O veste recenta din Siberia a dat fiori comunitatii stiintifice care studiaza modificarile climatice globale. Motivul? Pentru prima oara de la formarea sa, acum 11 mii de ani, vestul Siberiei a inceput sa se topeasca. Vestul Siberiei este o imensa turbarie, cu o suprafata mai mare decat Franta si Germania la un loc.

Partea superioara a turbariei este inghetata, iar in gheata sunt prinse multe miliarde de tone de metan, gaz rezultat din descompunerea turbei. Metanul este insa unul dintre cele mai importante gaze cu efect de sera.

Iar incalzirea accelerata a climei in partea de vest a Siberiei duce la topirea ghetii si, prin urmare, la degajarea in atmosfera a miliardelor de tone de metan pana acum fixate in gheata.

Cine e de vina pentru acest fenomen?

In primul rand, emisiile de gaze cu efect de sera si tendintele naturale care au dus la modificarile climatice globale din prezent.

Dar un rol important il joaca aici si un fenomen atmosferic natural ciclic, cunoscut sub numele de Oscilatia Arctica.

Datorita acestor cauze combinate, temperatura medie a Siberiei de Vest a crescut cu aproape 3 grade in ultimii patruzeci de ani, mult mai mult decat in orice alta parte a lumii.

In toata lumea, cercetatorii care se ocupa cu studiul modificarilor climatice globale au fost alarmati de aceasta stire.

Intrarea in circuitul atmosferic a unui volum enorm de metan care nu fusese luat pana acum in seama la realizarea modelelor de evolutie atmosferica va schimba cu siguranta datele studiilor viitoare.

Toate modelele de evolutie climatica vor trebui astfel sa fie readaptate la noile date, iar implicatiile ulterioare pot genera efecte in lant asupra climei, pana acum necunoscute.

Stirea privind topirea turbei in Siberia intareste ideea ca viitoarele studii privind modificarile climatice globale vor trebui detaliate si adaptate cat mai mult la nivel regional, pentru intreaga suprafata a planetei.