Pentru majoritatea romanilor, parlamentul este o institutie care nu se bucura de prea mult respect. Senatorii si deputatii au aratat tot timpul cu degetul, furiosi, spre mass-media, sustinand ca ziaristii sunt de vina pentru proasta imagine.

Somnul dulce din sedinte, lipsa de la lucrari, dezinteresul, cheltuielile uriase pe bazaconii, excursiile in strainatate pe bani publici si multe alte "ghidusii" ale parlamentarilor nu pot sa fie insa aruncate in spinarea presei "rau-voitoare". Din cand in cand insa, atunci cand isi aduc aminte sa participe la lucrarile Camerelor, alesii nostri dau dovada de un umor nebun.

Din pacate, cu putine exceptii, umorul este involuntar si tine mai degraba de neatentie, lipsa de cultura sau chiar de prostie.

Colegii nostri de la agentia Mediafax au avut rabdare si au citit stenogramele ultimei sesiuni a parlamentului. S-au ales cu o bogata recolta de perle, naturale si de cultura, "fabricate" de cei care trebuie sa conduca Romania cu intelepciune si sa ne integreze in marea familie europeana.

Familie care are si ea, ca si Romania, destui parlamentari care s-ar face de rusine chiar si la emisiunea lui Virgil Iantu, "Copiii spun lucruri trasnite".

Se discuta despre votul secret ... " sa intri, sa faci singur"

Lucian Bolcas (PRM): Avem doua variante, asa cum am sesizat si in discutiile anterioare: una a deplinei libertati a deputatilor de a-si asigura secretul votului oriunde il exprima (...) si a doua varianta este de a atenta asupra dreptului de libera miscare si de libera exprimare a deputatilor prin ingradirea lor in tarcuri, in paravane, in cabine de vot tip rural si asa mai departe.

Miron Mitrea (PSD): Am vazut alaltaieri un film la televizor si ridica o doamna mainile asa si lumea tipa. Putem sa mai incercam o data. Eu ridic si dumneavoastra tipati.

Dumitru Dragomir (PRM): Va spun eu dumneavoastra: lasati-i sa voteze cum vor, ca tot dracul ala este, va spun eu dumneavoastra. (...) Deci, nu va mai certati! Lasati sa voteze, ca votul acesta secret sa credeti dumneavoastra ca este secret, si daca faceti acolo o urna. Normal, trebuia sa fie ca la alegeri: cu urne, sa intri, sa faci singur, pentru ca asa e drept.

Gura pacatosului...

Titu Gheorghiof (PNL): Va rog sa atrageti atentia unor oameni care cred, sau cel putin nu stiu, ca inteligenta nu sta in "ma" si "asta", ci sta in altceva si ca cea mai buna calitate a prostului este ca nu stie ca este prost, dar vorbeste, de obicei.

Lucian Bolcas: Minte presa sau noi facem legi strambe. Aceasta este problema de procedura. (...) Imi retrag aceasta propunere care nu a avut decat un rol, de a va atentiona asupra situatiei ca pentru unii suntem muma si pentru altii suntem ciuma.

Marcu Tudor (PRM): Vreau si eu sa-mi cer scuze... dintr-un om simpatic risc sa devin antipatic tot vorbind atata.

Eugen Nicolaescu (PNL): Deci, eu cred ca trebuie sa le spunem lucrurilor pe nume, sa le clarificam, lumea sa stie adevarul, pentru ca, altfel, introducand confuzii, nimeni nu va mai intelege nimic. Probabil ca toata lumea va crede: "Uite-i si pe astia, politicienii, n-au ce face si pierd vremea, toata ziua sa stea de vorba la microfon!"

Iulian Iancu (PSD): Eu as vrea sa fac apel la toata lumea pentru ca cred ca deja dupa interventiile, luarile de cuvant de pana acum, riscam sa cadem in derizoriu.

Pantelimon Manta (PC): Imi cer scuze, stimati colegi, dar eu cred ca unii dintre noi nu se respecta pe ei, nu respecta nici legea si nu respecta nici sala, se agata mereu de microfon.

Anghel Stanciu (ex-PRM): Din pacate insa, asistam de o buna bucata de vreme, nu numai acum, dar si anterior, la intoarcerea Regulamentului pe toate fetele, incat nu mai are nici o fata curata.

Hai sa ne avem ca fratii ...

Marcu Tudor: Dar hai, ca dup-aia mergem si bem o bere, eu nu va sunt dusman. Vedeti ca de multe ori va sustin. (Se adreseaza deputatilor din P.D., P.N.L. si U.D.M.R.) De-aia am vorbit pe motive procedurale.

Dumitru Dragomir: Eu am o rugaminte: intelegeti-va acum, liderii de grup, si haideti sa plecam acasa ca ne apuca Revelionul aici. Vin domnii Basescu si cu domnul Iliescu peste noi, peste cateva minute.

Adi stie!

Adrian Nastase (PSD): Cine este pentru? Va rog sa numarati. Vedeti, rezultatul discutiilor? Asta este! Se creeaza tot felul de aliante ciudate in parlament. Mie imi place foarte mult. Privesc de aici cu mare bucurie. Si ma gandesc deja la o sesiune extraordinara, care sa aiba un obiect consistent. (...) Stimati colegi, am o rugaminte, daca se poate, totusi sa urmariti voturile.

Stiu ca sunt si alte activitati importante in parlament, care se desfasoara in timpul acesta, dar haideti sa consideram, macar pentru cateva ore, ca activitatea legislativa face si ea parte din preocuparile parlamentarilor.

Toata lumea se pricepe la fotbal

Constantin Tudor (PC): Constat cu surprindere ca am imprumutat in Parlamentul Romaniei o tehnica din fotbal, si anume, tehnica tragerii de timp, pentru ca acte normative importante, propuneri legislative importante sa nu poata fi supuse dezbaterii noastre.

Dumitru Dragomir: Domnilor, avand experienta cu aranjamente de la fotbal, vreau sa va spun ca-mi este rusine ce vad aici. Aranjamente ati facut si dumneavoastra, ca sa va luati cat mai mult de la noi, nu? (...

) Iertati-ma ca vorbesc in limbaj fotbalistic, dar ma pricep la asta, pentru ca sunt ales de ani de zile, deci nu numit, si am trecut prin "n" adunari generale, si va spun precis: nu puteti influenta pe nimeni.

Limba romaneste este grele

Radu Rusanu: Domnule Bolcas, si cei care pun termopan, si cei care pun caramida, o sa le cerem maine sa faca gratuit asta? Nu putem, e privata!

Eugen Nicolaescu: Deci, va rog sa luati in consideratie aceasta propunere, si va multumesc. (...) In ceea ce priveste legalitatea sau ilegalitatea, regulamentaritatea sau nu a raportului pe care il supunem dezbaterii plenului astazi, vreau sa fac cateva precizari.