Daca in Romania, pentru a fi cunoscut, trebuie sa "calci pe cadavre", castigand popularitate printr-o serie interminabila de compromisuri, respectul muzical international are o cu totul alta reteta, principalul ingredient fiind valoarea. Aici nu vorbesc, evident, de fenomenul O-Zone. Nu, pentru ca exista si alte fenomene mult mai cool(t)e, insa mai putin mediatizate.

Dupa ce Taraful Haiducilor, Fanfara Ciocarlia sau Mahala Rai Banda au supus rand pe rand scena world music, incepand din luna martie, sefia acestui curent muzical a fost preluata de Shukar Collective, proiectul care imbina nomadismul ursarilor din Teleorman cu cele mai noi sunete electronice...

Pentru publicul autohton, Shukar a insemnat videoclipul piesei "Malademna" si lansarea albumului "Taves Bahtalo!", plus cateva concerte. Cam putin am putea spune insa, daca dam o raita prin lume, din Japonia in Statele Unite sau din Germania in Noua Zeelanda, motivele sunt lesne de inteles.

Fie ca vorbim de ziare, reviste sau posturi de radio si televiziune, proiectul Shukar Collective este foarte bine primit pe plan international, aparitia albumului "Urban Gipsy", editat la Riverboat Records, starnind un val urias de aprecieri.

La-nceput a fost... ideea!

In cazul Shukar Collective, totul a pornit de la o idee. Artizanii? Dj Vasile si Dan Handrabur (alias Dreamdoktor) - doua nume grele ale scenei electro din tara. La un moment dat, cei doi au ascultat cateva piese interpretate de Shukar - un trio de ursari din Teleorman, format din Tamango, Napoleon si Clasic. Intalnirea dintre cele doua tabere s-a produs intr-un club de jazz din Capitala.

In noua formula, s-au reorchestrat arhaicele piese folk ale ursarilor, prin utilizarea tehnologiilor contemporane: samplere, sequencere, turntable-uri sau instrumente reale. Rezultatul? Cel mai cool(t) proiect din muzica romaneasca: Shukar Collective, adica cei trei ursari, la care se adauga Dan Handrabur, Cri Stanciu (Matze), Mitos Micleusanu, Dj Vasile, Vlaicu Golcea si Marius Matesan.

Jason Ferguson - "n-am ascultat in viata mea asa ceva"

Aparitia albumului "Urban Gipsy" pe piata internationala a adus numele Shukar Collective pe paginile unor ziare si reviste din Germania, Marea Britanie, Belgia, Elvetia, Statele Unite, Canada, Japonia, Australia sau Noua Zeelanda.

Intr-una dintre sutele de recenzii, Jason Ferguson de la Orlando Weekly s-a aratat fascinat de proiectul romanesc: "In viata mea, am ascultat o sumedenie de albume care imbina muzica traditionala cu sunetele moderne. Cu toate acestea, pot spune ca n-am ascultat in viata mea ceva comparativ cu Shukar Collective, o coliziune intre sunete istorice romanesti si beat-uri de ultima ora.

este unic si cu totul special".

In editia din 11 martie a ziarului "The Independent", Tim Cumming spune ca proiectul Shukar "depaseste barierele clasice ale sunetului, gratie combinatiei dintre sunetele traditionale, realizate cu ajutorul instrumentelor arhaice (linguri sau bucati de lemn), si sunetele redate electronic", in timp ce editorii de la Jazziz (Statele Unite) considera ca albumul este "emotionant, ba chiar

hipnotizant"...

Seria aprecierilor s-a extins rapid in Australia, Japonia si Noua Zeelanda.

"Un album ce poate fi considerat de referinta pentru scena world music", spune Tony Hiller (Rhythms/Australia), in timp ce japonezii de la Kansai Time Out considera "Urban Gipsy" ca fiind "o calatorie autentica de la folk la dance, picantata cu elemente agresive".

Cea mai interesanta prezentare am gasit-o insa pe site-ul postului de radio WRTU-FM din Puerto Rico, unde Shukar Collective sunt considerati ca fiind "generatia noua de muzicieni care ataca piata mondiala cu un suflu unic, scopul principal fiind incantarea planetei".

Maraton radio-tv

Publicul mondial a luat contact cu Shukar Collective gratie difuzarilor intense la posturile de radio si televiziune.

Din acest punct de vedere, romanii au facut un tur de forta, din Germania - FAB, 3 SAT - in Slovenia (TV Slovenia II) si pana in Australia (ABC TV/emisiunea "Rage"), continuand cu posturile de radio: BBC Radio London, BBC Radio Liverpool, BBC Radio 3, BBC Scotland "Celtic Connections", NDR (Germania), Radio Multi Kulti (Germania), RTP (Portugalia), Radio 1 (Belgia), WFMU si KUNM - Statele

Unite, Radio Canada, SBS (Canada) si terminand cu CBC, la emisiunea "Roots & Wings".

Acest succes s-a concretizat prin concerte sustinute in Germania, Marea Britanie, Elvetia si Austria. Cu siguranta, succesul nu se va opri aici, fanii Shukar din Germania fiind invitati sa-si "regleze centurile de siguranta pentru un montagne-rousse muzical romanesc"...