Numarul turistilor romani si straini care au ales litoralul romanesc pentru petrecerea vacantei s-ar putea sa atinga, in acest sezon estival, nivelul anului 2004, au anuntat reprezentantii Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

"In ultimii 15 ani, anul 2004 a fost cel mai bun an. Noi ne-am propus, initial, pentru acest an, o crestere de 12% fata de anul trecut, dar aceasta nu se va realiza. Acum, speram sa ne apropiem de cifrele anului 2004", ne-a declarat, Daniel Vasilescu, presedintele Federatiei.

Potrivit acestuia, motivele regresului inregistrat in acest an sunt vremea nefavorabila si inundatiile. "Acum, pe litoralul romanesc, gradul de ocupare e de aproximativ 80%, dar ajunge pana la 90% in statiuni precum Mamaia", ne-a spus seful FPTR.

Reduceri mari de la jumatatea lunii august

Incepand cu 15 august, hotelierii vor opera primele reduceri de tarife, care vor ajunge la peste 30% pentru pachetele oferite de agentii, a precizat Daniel Vasilescu. "Tarifele au fost stabilite din luna martie. Dupa 15 august vor incepe primele reduceri ale tarifelor", a mai spus presedintele FPTR.

Referitor la numarul turistilor straini, Daniel Vasilescu a precizat ca acesta a crescut, fata de anul trecut, cu circa 25%. Dupa atentatele din ultima perioada, mai multi turisti straini si romani s-au reorientat catre litoralul romanesc", a mai precizat seful FPTR.

Litoralul social, de la 1 septembrie

In perioada 1- 20 septembrie, Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc impreuna cu Autoritatea Nationala pentru Turism vor derula a doua etapa a programului turistic social "Litoralul social". "Tarifele sejurului de sase nopti vor fi de 799.000 lei vechi de persoana la hoteluri de o stea, de 899.000 lei la hoteluri de doua stele si de 999.

000 lei la hoteluri de trei stele", a afirmat Daniel Vasilescu.

ANAT propune cecuri de vacanta

Vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Rosner Herman, a anuntat ca introducerea cecurilor de vacanta pentru angajati este o necesitate pentru revigorarea tursimului in Romania, potrivit Mediafax.

El a spus ca ANAT vrea ca acest sistem, similar tichetelor de masa, sa fie introdus din 2006, motiv pentru care a solicitat deja Guvernului luarea masurilor necesare pentru adoptarea unui proiect de lege in acest sens.

Vicepresedintele ANAT a aratat ca, daca sistemul acordarii tichetelor de masa poate functiona, atunci si cecurile de vacanta pot fi eficiente. Conform lui Herman, angajatii unor institutii din mai multe tari europene pot beneficia de astfel de cecuri, deductibile fiscal pentru firme precum tichetele de masa.

Aceasta masura trebuie luata pentru a revigora turismul intern, a spus Rosner, adaugand ca Romania are o treime din totalul de resurse pentru tratamente balneo-climaterice din Europa, care insa nu sunt exploatate suficient.

"Ar trebui sa punem un accent mai mare pe tratamentele preventive, insa romanii nu au bani sa mearga la tratament, dar, cu includerea cecurilor de vacanta, ar putea creste considerabil numarul turistilor", a mai spus vicepresedintele Agentiei Nationale a Agentiilor de Turism.

Cartel Alfa a introdus anul trecut in dezbatere parlamentara, cu ajutorul deputatului PSD Octavian Mitu, un proiect de lege privind acordarea de tichete de vacanta salariatilor care vor sa-si petreaca concediul de odihna in Romania.

Sistemul urma sa functioneze pe baza unor varsaminte lunare ale angajatilor constituite intr-o perioada intre patru luni si 11 luni, si prin contributii ale angajatorilor. Guvernul a respins la acea vreme initiativa legislativa.