In peste 10.000 de gradinite, scoli si licee din cele aproximativ 25.000 existente in intreaga tara, nu au inceput lucrarile de intretinere si igienizare.

Nu au fost finalizate, pana acum, reparatia instalatiilor de incalzire, reparatia pardoselii si a tamplariei, amenajarea curtii scolii, precum si activitatile de aprovizionare cu combustibilul necesar pentru perioada de iarna, se arata in rapoartele trimise de inspectoratele scolare judetene la Ministerul Educatiei.

Totodata, protocoalele cu unitatile abilitate sa colaboreze cu scoala sunt incheiate in proportie de doar 45%.

In Capitala, potrivit Primariilor Sectoarelor 3 si 6, lipsa mobilierului, lipsa aparaturii de birotica si a unor laboratoare moderne, tamplarii exterioare deteriorate, protectia termica a cladirilor dupa standarde depasite, subsoluri tehnice cu retele de apa si canal stricate, care presupun interventii repetate, sunt doar cateva dintre problemele cu care se mai confrunta inca unitatile de

invatamant. Se adauga iluminatul interior sub standardele in vigoare, instalatiile electrice uzate si cu deficiente de proiectare, dar si insuficienta fondurilor bugetare pentru investitii si reparatii.

In mediul rural inca mai exista un mare numar de scoli realizate cu materiale de constructie improprii, cu pereti din chirpici sau din lemn, cu plansee din lemn sau cu invelitori din materiale usoare deteriorabile. 44% din scolile satesti sunt prevazute cu plansee din lemn, iar 8%, cu invelitori din carton asfaltat sau stuf. Aproape 7% din cladiri au pereti din chirpici si din lemn.

Principala problema a bazei materiale a scolilor din tara noastra este data de lipsa de siguranta in exploatare, cauzata de vechimea cladirilor, dar si de pagubele provocate de cutremure. In ultimii 62 de ani au avut loc opt cutremure cu magnitudine mai mare de 6 grade pe scara Richter.

Doar aproape 40% din cladirile scolare sunt construite dupa anul 1977, cu respectarea normelor de rezistenta corespunzatoare gradelor de seismicitate stabilite pe fiecare zona a tarii. Cursurile anului scolar 2005-2006 vor incepe in ziua de 12 septembrie.