„Un neamt, un spaniol si-un roman” suna, uneori, inceputul unui banc. Nu e banc, dar se potriveste. O nemtoaica a infiintat o asociatie pentru sprijinirea tinerilor instrumentisti romani. O spanioloaica a infiintat o fundatie pentru sprijinirea tinerilor dansatori romani.

Un roman a adunat confrati inzestrati si i-a pus sa cante. Impreuna au colaborat la realizarea unui spectacol de proportii, de care melomanii vor avea parte gratis.

Maine seara, la Teatrul de vara din Parcul National (fostul Parc 23 august), incepand cu ora 20 se vor auzi acorduri dintre cele mai variate: de la „Fantoma de la Opera” a lui Andrew Lloyd Webber la prelucrari dupa Michael Jackson, Robbie Williams, Beach Boys, Lionel Ritchie sau folclor evreiesc.

Bucharest Wind Orchestra va sustine acest „concert show”, sub bagheta lui Aurel Manciu. Ce este BWO? Un ansamblu cu 43 de membri, suflatori si percutionisti, creat in 2003 de un truditor in ale muzicii la Ministerul Apararii. „Orchestrele astea sunt percepute ca niste fanfare care canta tare, repede si prost”, spune profesorul Florin Ciofica.

Omul a vrut sa schimbe aceasta perceptie si a infiintat BWO, in cadrul careia suflatorii si percutionistii au parte de ajutor de la violonisti, violoncelisti, chitaristi si experti in sintetizatoare. Au un repertoriu variat si se pricep de-adevaratelea la ce fac.

La fel se intampla cu Rosa Olympia Estrella, dansatoare de flamenco si coregrafa, care, sedusa de daruirea romanilor, a hotarat sa lucreze indeaproape cu ei. Pentru spectacolul de maine ii are alaturi pe cativa dintre tinerii talentati carora vrea sa le ofere sansa de a-si largi universul dansant.

Printre ei, Ovidiu Matei Iancu, steaua de astazi a baletului romanesc.

Pe toti i-a adunat Sylvia Schlie, maritata Petre, creatoarea fundatiei Unisono, un om care stie ca junii muzicieni de la noi au de toate, mai putin oportunitati. Tocmai de aceea, organizeaza spectacole si concerte, pentru a le asigura, in tara lor, posibilitatea de a trai din muzica.

Din 2001 incoace, Unisono a inlesnit intalnirea a sute de tineri cu publicul, in cadrul unor evenimente organizate in aer liber sau in marile sali de spectacole.

Maine seara, in Parcul National, peste 50 de instrumentisti, solisti vocali, dansatori si artisti video se vor reuni pentru o reprezentatie gandita ca un cadou pentru o seara frumoasa de vara.