Scriitorul american de origine romana Norman Manea se afla pe lista invitatilor Festivalului International de Literatura de la Berlin.

Norman Manea este unul dintre cei mai tradusi scriitori din literatura romaneasca contemporana si este invitat sa participe cu cateva lecturi din scrierile sale alaturi de un grup de scriitori californieni, anunta portalul oficial al festivalului.

Alaturi de roman, printre autorii din America se mai afla Russell Banks, Wanda Coleman, Jonathan Safran Foer, Dana Gioia, Andrew Sean Greer, Robert Hass, Ellen Hinsey, Edward Hirsch, Norman M. Klein, Michael Palmer, Francine Prose, Rebecca Solnit, Kevin Starr, Mark Strand, Steve Wasserman si Eliot Weinberger.

Manifestarea se va desfasura in perioada 6 - 17 septembrie si va aduce in fata publicului german o serie de nume mari ale literaturii universale, printre care Mario Vargas Llosa, Russell Banks, Kazuo Ishiguro, Carlos Fuentes si Kenzaburo Oe.

Norman Manea s-a nascut in anul 1936 la Suceava si in copilarie a fost deportat impreuna cu familia sa, in Transnistria. Intors in Romania dupa razboi, Manea a studiat ingineria hidraulica la Bucuresti si a publicat prima sa scriere in anul 1966. Opt ani mai tarziu devine liber-profesionist si publica o serie de nuvele cu tenta sociala, ceea ce ii face pe critici sa-l compare cu Kafka sau Joyce.

Dupa ce a obtinut o serie de premii in literatura, deranjat de cenzura existenta in Romania, Norman Manea se hotaraste sa isi paraseasca tara natala in anul in 1986, stabilindu-se la New York. Scriitorul este in prezent profesor la "Bard College", dar nu a renuntat la activitatea literara.

Ultimul sau roman se intituleaza "Intoarcerea huliganului" si s-a bucurat de un real succes, fiind publicat in Romania, Statele Unite ale Americii, Germania, Italia si Spania.