La finele saptamanii trecute, Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) de la Azomures SA Targu Mures a decis oprirea activitatii combinatului chimic cu acelasi nume.

Administratia Azomures a argumentat aceasta decizie, in primul rand, prin faptul ca repetatele scumpiri ale gazului metan au dus costurile de productie ale ingrasamintelor fabricate aici intr-atat de departe, incat continuarea productiei nu ar mai fi rentabila.

Cu toate acestea, ziarul nostru a aflat ca, de fapt, patronii turci incearca, prin santaj, sa obtina interventia statului pentru a scadea pretul gazului metan furnizat de Distrigaz mai mult decat este pe piata.

Turcii spera, prin inchiderea combinatului, sa sensibilizeze autoritatile cu intrarea in somaj a peste 3.000 de oameni si cu pierderea celui mai important combinat de ingrasaminte chimice din Romania.

De asemenea, actionarul majoritar, compania turceasca "Transworld Fertilizers Holding" (TFH) si-a mai argumentat decizia de inchidere a combinatului din Targu Mures prin faptul ca sindicatul "Alternativa 2000" insista ca patronatul sa aplice majorarea de salarii prevazuta in contractul colectiv de munca in vigoare.

Capii TFH sustin ca, daca ar aplica aceasta majorare salariala (e vorba de cresterea lefurilor cu circa 9,5%), s-ar cheltui, in plus peste 40 miliarde de lei, pana la finalul anului, iar acest cost suplimentar ar fi tocmai diferenta dintre rentabilitate si nerentabilitate.

Unde-i lege, nu-i tocmeala

Nici argumentul referitor la pretentiile salariale ale sindicalistilor de la "Alternativa 2000" nu rezista la o analiza, cat de cat, atenta. Potrivit informatiilor facute publice chiar de catre patronatul turc al combinatului din Targu Mures, ponderea cheltuielilor salariale, in totalul cheltuielilor societatii, nu depaseste 0,8%.

Aceasta spre deosebire de cheltuielile cu gazul metan, a caror pondere, spre exemplu, se situeaza intre 50 si 60 de procente din total.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in contractul colectiv de munca pe ramura (pe care si l-a asumat si administratia de la Azomures) e stipulat, clar ca buna ziua, faptul ca salariile trebuie majorate, anul acesta, cu 9,5%.

Iar unde-i lege, nu prea e loc de tocmeala. In aceste conditii, practic, putem spune ca turcii de la Azomures isi santajeaza proprii angajati: "ori acceptati lefurile astea care sunta cum, ori, daca nu, inchidem pravalia".

Sperantele turcilor

Opinia noastra este ca patronatul turc de la Azomures incearca un santaj, atat asupra salariatilor, cat mai ales, asupra autoritatilor statului.

Capii holdingului TFH spera, probabil, ca puse in fata perspectivei detonarii iminente a unei adevarate bombe sociale (pentru Targu Mures, inchiderea combinatului si aparitia, dintr-o data, a inca 3000-3500 de someri, cam asta ar insemna), autoritatile statului vor face Azomures o concesie si vor gasi o modalitate de a le livra gaz metan la preturi mult sub cele dictate de piata concurentiala.

Laszlo Borbely: «Este exclusa interventia statului, iar Azomures a primit gaz metan la preturi sub cele ale pietei»

Ministrul Laszlo Borbely, originar din Targu Mures, a ridicat problema inchiderii combinatului, in sedinta de guvern de joia trecuta.

Cu acordul premierului Tariceanu, azi (luni), la sediul AVAS vor avea loc discutii intre reprezentanti ai patronatului Azomures, ai AVAS si ai ministerului de resort, pentru a se incerca gasirea unei solutii care sa permita evitarea inchiderii combinatului.

"Intr-o discutie cu mine, presedintele Consiliului de Administratie de la Azomures, Fuat Kalgay, mi-a adus o serie de argumente economice pentru care combinatul nu mai poate merge asa. Statul nu poate, insa, interveni in astfel de chestiuni", a declarat ministrul Borbely.

"Am inteles, totusi, ca dansii (Azomures SA – n.r.) au beneficiat de niste preturi la gaz metan sub cele ale pietei", a mai precizat Borbely.

Domnia-sa a inteles bine: "Gardianul" a aratat, intr-o ancheta publicata, la sfarsitul lunii iunie, faptul ca patronatul turc de la Azomures, impreuna cu sefi ai Distrigaz, au creat un fel de firma-capusa (Depomures SA) prin intermediul careia Azomures capata gaz metan la preturi sub cele dictate de piata.

Conform celor declarate de ministrul Laszlo Borbely saptamanalului muresean "Punctul", Azomures a beneficiat de gaz metan la pretul de 94 dolari mia de metri cubi, in conditiile in care pretul pietei se invarte in jurul valorii de 120-125 de dolari mia de metri cubi.

Ca atare, turcii de la TFH sunt ultimii oameni de afaceri din Romania care ar fi indreptatiti sa se planga cuiva de faptul ca pretul, mereu in crestere, al gazului metan, le-ar afecta prea tare pretul de productie.