Presedintele SUA, George W. Bush, are intre optiuni recurgerea la forta impotriva Iranului ca urmare a deciziei acestei tari de a-si relua activitatile de conversie a uraniului, reiese dintr-un interviu acordat televiziunii publice israeliene.

"Toate optiunile sunt posibile. Recurgerea la forta este ultima optiune pentru un presedinte. Stiti ca noi am recurs la forta intr-un trecut apropiat pentru a asigura securitatea tarii noastre", a afirmat Bush.

Aflat in campanie electorala, cancelarul german Gerhard Schroeder si-a manifestat imediat opozitia fata de afirmatiile lui Bush, aducand critici dure la adresa administratiei americane in discursul rostit la Hanovra.

"Scoateti optiunea militara de pe lista solutiilor.

Avem acum experienta ca nu aduce nimic bun", a spus Schroeder ca raspuns la declaratiile lui Bush in fata a mii de sustinatori, aducand astfel aminte de primul "nu" spus de guvernul sau politicii americane in Irak si sugerand ca Washingtonul si Berlinul s-ar situa din nou pe pozitii opuse in cazul in care s-ar avea in vedere o interventie militara impotriva Iranului.

Iranul, care a rupt saptamana trecuta sigiliile care garantau inactivitatea uzinei de conversie a uraniului de la Ispahan, declarandu-si intentia de a o repune in activitate completa, a anuntat ca nu va reveni asupra deciziei sale si a acuzat SUA si Marea Britanie de ingerinte in treburile sale interne.

Teheranul a avertizat ieri Statele Unite ca va raspunde unui eventual atac militar. "Nu credem ca Statele Unite ar comite o astfel de eroare", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Hamid Reza Assefi.

Totodata, Assefi a acuzat Statele Unite si Marea Britanie ca au provocat recentele revolte din zona de granita cu Irakul, unde traiesc importante comunitati arabe si kurde.

"Dispunem de informatii conform carora Statele Unite se amesteca in nord-vestul Iranului; acest lucru este inacceptabil si vom protesta in curand pe langa SUA. Potrivit informatiilor noastre, si Marea Britanie a intervenit in zona Khouzistan, unii dintre agitatori fiind pregatiti in baze aflate sub control britanic in Irak", a adaugat Assefi.

Presedintele Mahmud Ahmadinejad propune un guvern al "durilor"

La Teheran, presedintele ultraconservator iranian Mahmud Ahmadinejad a prezentat ieri parlamentului de la Teheran noul guvern, majoritatea membrilor acestuia facand parte dintre reprezentantii aripii "dure" a regimului de la Teheran.

Parlamentul are la dispozitie o saptamana pentru a examina lista celor 21 de ministri, inainte de a-i acorda fiecaruia dintre acestia un vot de incredere.

Ahmadinejad l-a propus pe succesorul sau in functia de primar al Teheranului, Ali Saeedlou, pentru functia de ministru al Petrolului, post foarte important in Iran, al doilea producator de petrol din OPEC.

Deputatul conservator Manoushehr Mottaki, fost ambasador in Japonia si Turcia, a fost propus pentru functia de ministru de Externe, in timp ce fostul ministru adjunct pentru Informatii, Mostafa Pour-Mohammadi, a fost desemnat pentru portofoliul Afacerilor Interne.

Pentru Ministerul Informatiilor, Ahmadinejad l-a propus pe fostul presedinte al tribunalului religios, Gholamhossein Mohseni-Ejeie.