Presedintele bulgar, Gheorghi Parvanov, a avertizat ca sansele Bulgariei de aderare la Uniunea Europeana in 2007 se diminueaza din cauza crizei politice prelungite si s-a declarat in favoarea formarii unei largi coalitii guvernamentale.

In opinia sa, o coalitie largita de patru partide - Partidul Socialist Bulgar (BSP), Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNSII), Miscarea pentru Drepturi si Libertati (DPS, a minoritatii turce) si Uniunea Populara Bulgara (BNS) - are cel mai mare potential de a forma un guvern stabil si eficient.

Aderarea la UE, principala prioritate a Bulgariei, se indeparteaza, intrucat impasul politic a lasat impresia de instabilitate, iar UE nu-si poate permite riscul de a primi o tara care nu si-a rezolvat problemele interne, a explicat Parvanov.

Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNSII) nu a reusit sa duca la indeplinire al doilea mandat de formare a cabinetului, si a renuntat la acest demers.

Presa bulgara remarca, totodata, ca Statele Unite se vad nevoite sa amane instalarea de baze militare in aceasta tara din cauza crizei politice, intrucat Sofia nu va fi in stare sa semneze un acord cu Washingtonul inainte de octombrie, iar discutiile cu americanii au fost amanate din cauza instabilitatii politice.