Guvernul a adoptat, in ultima sedinta, Ordonanta privind organizarea pietei laptelui, in baza careia toti producatorii de profil vor putea obtine, la cerere, o cantitate individuala de referinta pentru livrari si/sau vanzari directe, denumita "cota individuala de lapte".

Potrivit unui comunicat al Executivului, cota individuala va fi stabilita din cota de lapte sau regimul national de referinta.

Din 2007, cota de lapte atribuita Romaniei este de 3,057 milioane de tone de lapte si are doua componente: livrari pentru procesare de 1,093 milioane tone si vanzari directe de 1,964 milioane tone.

Aceste valori vor putea fi modificate pe baza datelor concrete pentru anul 2006. Guvernul precizeaza ca actul normativ a fost adoptat in contextul in care activitatea de crestere a bovinelor pentru productia de lapte trebuie sa parcurga transformari importante in perioada ramasa pana la integrarea in Uniunea Europeana.

Metodologia de acordare a cotei individuale de lapte va fi stabilita prin hotarare a guvernului, iar cantitatile se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, pe baza evaluarii productiilor realizate in perioada de referinta.

In cazul depasirii cotei de lapte, Romania va plati o penalitate catre comunitate. Taxa, stabilita pentru 100 de kilograme, va fi platita Uniunii Europene, separat pe cele doua componente - livrari si vanzari directe, iar responsabilitatea achitarii ei va reveni, in ambele cazuri, producatorilor care depasesc cota individuala.

Cine nu are cota nu iese pe piata

Ordonanta interzice cumpararea laptelui de la producatori care nu detin cota individuala pentru livrari. De asemenea, ordonanta reglementeaza productia traditionala si ecologica de lapte.

Astfel, productia de lapte realizata de producator, procesata intr-un mod traditional conform unor specificatii tehnice sau metode de fabricatie codificate sau inregistrate, este supusa regimului produselor traditionale si al cotei de lapte.

Caracteristica de traditionalitate a produsului lactat este determinata de recunoasterea istorica a acelui produs.

Guvernul va stabili, ulterior, prin hotarare, faptele care constituie contraventie in domeniul organizarii pietei laptelui si al produselor lactate, sanctiunile si persoanele imputernicite sa constate savarsirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor.

Actul normativ are doua anexe care cuprind termenii utilizati in domeniul laptelui, conform prevederilor comunitare si lista tuturor produselor lactate reglementate de piata laptelui.