Pentru anii 2005-2006, imprumuturile ce se vor acorda unui singur beneficiar de credit, de catre institutiile selectate sa administreze Fondul de creditare a investitiilor in agricultura, vor fi intre 10.000 si 75.000 de euro.

Fondul se va constitui din alocatii anuale, provenite de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Acest minister va gestiona Fondul prin contul special de pastrare a acestuia, dupa cum stabilesc normele metodologice de aplicare a Legii nr. 231/2005 privind stimularea investitiilor in agricultura, adoptate in ultima sedinta de guvern.

Normele metodologice, adoptate prin hotarare de guvern, stabilesc si conditiile, termenii specifici si procedurile care privesc constituirea si gestionarea Fondului pentru creditarea investitiilor in agricultura.

Fondul va fi pus la dispozitia bancilor comerciale si institutiilor financiare de catre Ministerul Agriculturii, pe baza de licitatie, in scopul acordarii de credite producatorilor agricoli, asociatiilor si societatilor cu profil agricol, care indeplinesc conditiile prevazute de legea amintita.

In scopul facilitarii accesului la credite, beneficiarilor li se poate deconta si costul intocmirii documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii, dar in limita a 3% din volumul creditelor acordate.

Actul normativ adoptat de Executiv precizeaza ca lista obiectivelor care pot beneficia de finantare, prin credite acordate de institutiile selectate, se stabileste anual prin ordin al ministrului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.