Consiliul National Secuiesc (CNS) a declarat ca nu va renunta la demersurile pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc si ca pentru a-si duce la indeplinire acest obiectiv va inainta in Parlament proiectul legislativ al autonomiei si de o suta de ori daca va fi nevoie.

Csapo Jozsef, presedintele CNS, a mai anuntat ca formatiunea sa are in vedere sesizarea Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in legatura cu impotrivirea autoritatilor romane de a permite organizarea unor referendumuri locale pe tema autonomiei administrative.

Csapo a adaugat ca va sfatui consiliile locale care sunt in proces cu autoritatile romane din cauza acestor initiative, sa se adreseze CEDO dupa obtinerea unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

CNS nu a scutit de critici nici UDMR, formatiunea politica maghiara cu reprezentare in Parlament. CNS a criticat in mod special ideea UDMR potrivit careia inainte de a se obtine autonomia teritoriala, trebuie create bazele economice.

"Teoria liderilor UDMR este gresita, pentru ca nu se poate vorbi de a capata forta economica pana cand nu exista Tinutul Secuiesc acceptat prin lege. Noi cerem prin lege acceptarea de catre Parlamentul Romaniei a Tinutului Secuiesc, nu povesti cu Regiunea VII Centru si asa mai departe", a afirmat Csapo Jozsef.

Opunandu-se organizarii judetelor majoritar maghiare in regiuni de dezvoltare, CNS crede ca aceste judete ar trebui sa reconstituie Tinutul Secuiesc.

Csapo mai vrea ca in viitorul Tinut Secuiesc fortele de ordine si functionarii sa cunoasca obligatoriu limba maghiara si sa fie subordonate autoritatilor locale.

Csapo sustine ca aceasta posibilitate o da chiar acquis-ul comunitar care permite autoritatilor locale sa dispuna de fortele de ordine.

CNS a incercat sa demonstreze ca includerea judetelor Harghita, Covasna si Mures in Regiunea VII nu este de perspectiva intrucat acestea au obtinut fonduri minime in comparatie cu cerintele si posibilitatile lor.

Liderii CNS au mai acuzat ca datorita includerii secuimii in aceasta regiune, aceasta este mentinuta in cea mai proasta situatie economica desi locuieste judetele cele mai bogate in resurse naturale.

CNS a solicitat Parlamentului sa creeze acele legi care sa asigure libertatea secuilor si drepturile lor fundamentale, inclusiv cele de autonomie.

Csapo s-a mai adresat si statului roman per ansamblu, caruia i-a cerut sa respecte Conventia incheiata in 1919 intre puterile invingatoare si Romania, care se refera la minoritatile nationale.

El a mai invocat in favoarea propunerilor de autonomie si faptul ca Parlamentul European a solicitat Romaniei eradicarea tuturor reglementarilor care ar putea fi considerate discriminatorii fata de comunitatea maghiara.

Proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc a fost depus in iunie, pentru a doua oara la Parlament, dupa alegerile generale de anul trecut, de catre senatorul UDMR Sogor Csaba si deputatul Garda Dezso, ca urmare a unor solicitari publice a CNS catre parlamentarii UDMR.

Inainte ca cei doi parlamentari maghiari sa-si puna semnatura pe aceasta initiativa legislativa, UDMR decisese sa nu dea curs solicitarii CNS.

De altfel, in ultima vreme UDMR s-a aratat mai dispus sa dialogheze cu formatiunile considerate pana acum rivale: Consiliul National Secuiesc (CNS), Uniunea Civica a Maghiarilor (UCM) sau Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT). Aceasta apropiere a fost recomandata si de liderul formatiunii maghiare FIDESZ, Victor Orban.

In plus, surse din UDMR au declarat ca lideri transilvaneni ai Uniunii ar avea in vedere negocieri cu UCM pentru gasirea unor forme de actiune comuna, care includ si o posibila fuziune.