Fermerii care doresc sa isi extinda afacerea pe bani europeni, dar care nu pot pune partea lor de bani in afacere, vor putea sa garanteze creditele luate de la banci cu activele viitoare achizitionate in urma investitiei, se precizeaza intr-o ordonata de urgenta adoptata in ultima sedinta a Guvernului.

Pana in prezent, Romania nu a reusit sa cheltuie fondurile SAPARD decat intr-o proportie redusa, mai ales in ceea ce priveste investitiile in agricultura.

Pe anul 2005, potrivit consilierului pentru promovare din cadrul SAPARD, Gabriel Garban, agentia a angajat doar 65 la suta din fondurile anuale destinate programului de preaderare pentru agricultura, fiind contractate 642 milioane euro din cele aproape 990 milioane euro disponibile in 2005.

Procentul de 65% se datoreaza in primul rand proiectelor pentru infrastructura, contractate de autoritatile locale, si nu investitiilor in agricultura, reduse ca urmare a greutatii cu care taranii si fermierii identifica surse de cofinantare.

Faptul ca agricultura nu reuseste sa atraga fonduri SAPARD este o problema, mai ales ca in 2006 vor trebui cheltuite fonduri pentru acest domeniu in valoare de 600 milioane euro.

Pentru a accelera absorbtia fondurilor europene si a convinge bancile sa acorde mai usor credite agricole, Guvernul a decis ca, in cazul in care beneficiarii nu-si indeplinesc obligatiile de rambursare a creditelor,

acestea sa fie achitate, intr-o prima faza, din bugetul Ministerului Finantelor Publice, din "Transferurile aferente Fondului National de Preaderare", urmand sa fie ulterior transferate Agentiei SAPARD in vederea achitarii obligatiilor de plata, conform contractelor incheiate pentru realizarea masurilor cuprinse in Programul SAPARD.

In cazul in care debitorii refuza in continuare sa plateasca ratele, Ministerul Finantelor Publice are dreptul sa le declare scadente si sa obtina plata imediata a tuturor sumelor datorate si nerambursate, inclusiv a accesoriilor acestora.

Garantarea cu viitoare investitie nu va putea fi facuta in cadrul oricarei masuri SAPARD, ci numai a celora care vizeaza imbunatatirea marketingului si prelucrarii produselor agricole si piscicole, investitiile in exploatatiile agricole, dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative si silvicultura.

In aceeasi sedinta de guvern, Executivul a decis ca fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura se va constitui din alocatii anuale, provenite de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Normele metodologice, adoptate prin Hotarare de Guvern, stabilesc si conditiile, termenii specifici si procedurile care privesc constituirea si gestionarea Fondului pentru creditarea investitiilor in agricultura.

Fondul pentru creditarea investitiilor in agricultura va fi pus la dispozitia bancilor comerciale si institutiilor financiare de catre Ministerul Agriculturii, pe baza de licitatie, in scopul acordarii de credite producatorilor agricoli, asociatiilor si societatilor cu profil agricol.

Pentru anii 2005-2006, creditele ce se vor acorda unui singur beneficiar vor trebui sa se incadreze intre 10.000 si 75.000 de euro. Fermierilor care doresc credite li se poate deconta si costul intocmirii documentatiei necesare pentru obtinerea finantarii, in limita a maxim 3% din volumul creditelor acordate.

Fondul se gestioneaza printr-un cont special deschis la Trezorerie. Prin acest cont se vor efectua platile reprezentand sumele imprumutate institutiilor selectate, incasarile din ratele de imprumut si dobanzile aferente restituite de aceste institutii, precum si alte operatiuni efectuate cu sumele provenite din Fond.

Orice suma care va iesi din respectivul cont va trebui avizata de catre compartimentul de control financiar preventiv din cadrul Ministerului Agriculturii.

Totodata, ministerul va trebui sa organizeze licitatii pentru selectarea bancilor sau institutiilor financiare care vor primi dreptul de a accesa Fondul, sa incheie conventii de lucru cu acestea, care sa cuprinda conditiile si termenii in limitele carora se va accesa Fondul si sa verifice respectarea destinatiei sumelor acordate.