Pentru ca preturile actiunilor sa creasca in aceasta saptamana, presiunea pe care o pune cresterea pretului petrolului asupra companiilor listate ar trebui sa slabeasca, potrivit analistilor de pe Wall Street.

"Pana acum, piata de capital a fost surprinzator de stabila in fata unor vesti foarte proaste, mai ales legate de pretul petrolului" spune Michael Metz, de la Oppenheimer & Co. din New York.

Chiar si dupa ce petrolul a terminat sedinta de vineri la Bursa de Marfuri din New York la 66,80 $/ baril, in crestere cu 4,49 $/ baril pe parcursul saptamanii, indicii Dow Jones Industrials si Standard & Poor's 500 au reusit sa pastreze castigurile obtinute in zilele precedente.

Insa, avand in vedere ca preturile mari la petrol scad consumul si maresc costurile energetice ale companiilor, intrebarea pe care si-o pun analistii este cat de mult vor mai putea investitorii sa ignore aceste elemente si sa cumpere actiuni.

"Daca vom avea preturi asemanatoare la petrol inca o saptamana, asta ii va face pe investitori sa priveasca altfel volumul viitor al consumului, acesta fiind motorul economiei pana acum" mai spune Metz.

In afara petrolului, analistii, ca si investitorii, vor urmari si cifrele guvernamentale privind inflatia. Indicele preturilor de consum va fi publicat marti, indicele preturilor de productie miercuri, iar marimea lor va putea da o idee in ceea ce priveste politica monetara viitoare a Fed.

O inflatie mare va duce, foarte probabil, la noi mariri ale ratei dobanzii de referinta.

Estimarile arata o crestere cu 0,2% a preturilor de consum in luna iulie fata de luna precedenta si cu 0,1% a preturilor de productie, fara a se lua in calcul preturile la alimente si la energie.

"In acest an nu au fost, pana acum, variatii mari ale ratei inflatiei" spune Ernie Ankrim, de la Russell Investment Group, din Tacoma, Washington. Acest lucru a permis bancii centrale americane sa creasca dobanda de referinta cu doar 0,25% pana acum.

Daca, insa, rata inflatiei va fi mai mare decat cea estimata, ajungand la 0,2% sau 0,3% in luna iulie, acesta ar putea un semn ca Fed va mari numarul si poate chiar intensitatea cresterilor dobanzii.

"Cu totii asteptam sa vedem cand va opri Fed politica de crestere a ratei dobanzii" adauga Ankrim. Piata de capital este influ-entata in mod negativ de aceasta politica, pentru ca ratele mai mari ale dobanzii maresc costurile imprumuturilor, atat pentru populatie, cat si pentru companii.

Sezonul raportarilor financiare este aproape de final, iar pana acum rezultatele au depasit asteptarile. Dintre cele 457 de companii componente ale indicelui S&P 500 care au raportat rezultatele financiare pe trimestrul al doilea pana acum, 83,4% fost fie la nivelul asteptarilor, fie peste.

Saptamana aceasta are in prim-plan retailerii, care reprezinta 9 din cele 19 companii incluse in Standard & Poor's 500 care vor raporta rezultatele financiare.

Intre acestia se remarca Wal-Mart Stores si J.C. Penney Co., care vor fi urmariti pentru indicii in privinta maririi sau micsorarii consumului.

Per ansamblu, analistii afirma ca riscul cel mai mare cu care se confrunta actiunile este ca pretul mai mare al benzinei sa scada consumul in economia americana.

"Chiar daca sunt lucruri in aparenta neinsemnate, cum ar fi ca lumea nu mai cumpara o pizza in plus, luate la un loc, au un efect asupra economiei" afirma Ernie Ankrim.