Cum isi inchipuie ministrul Cinteza ca poate duce de nas un presedinte ca Basescu si un popor intreg simulind schimbarea sistemului sanitar?

Cind era in opozitie, se credea Mafalda in ale sanatatii, cind s-a vazut in scaunul ministerial, Cinteza nu a mai stiut decit sa cinte pe aceeasi voce cu care ne obisnuisera pesedistii.

Aerul pe care Mircea Cinteza l-a gasit in Ministerul Sanatatii l-a imbatat cu falsa convingere ca, promitind niste schimbari si tot tragind de timp, poate lasa impresia ca insanatoseste sistemul sanitar.

Nu a vrut sa schimbe aerul pesedist, ci doar sa-l reimprospateze cu strategii care avantajeaza clientela politica, cu consilieri care fac legile pentru a le merge struna afacerile.

Practic, la nivel ministerial, jocurile au ramas aceleasi, doar ca le fac alti oameni. Miliardele de dolari strinsi pentru sanatate se scurg, in continuare, prin aceleasi firme, prin aceiasi directori de spital catre alti directori, fie ei si de firme, si de spital.

Sistemul, dar nu cel sanitar, ci cel al firmelor si al directorilor pupa banii. Bolnavii pupa saracia spitalelor, indiferenta medicilor, exact cum se intimpla si in timpul guvernarilor anterioare. Si atunci, cum sa se tina Basescu de promisiunea electorala „Sa traiti bine!“? Cinteza, cu politicile lui cu tot, il face de ris.

Daca nu ar fi iesit, zilele trecute, presedintele Basescu sa dea de pamint cu legile sanatatii si, indirect, cu ministrul Mircea Cinteza, acesta si-ar fi vazut linistit de strategiile paguboase, doar asa, pentru ca a observat ca aerul pesedist ii prieste si ii face bine mai ales la buzunare si in conturi.

Cinteza nu a aratat nici cel mai mic interes sa schimbe ceva. Chiar ma intreb daca, la rindul lui, acest ministru al Sanatatii nu s-a intrebat pe unde se scurg banii din sistem. Cine ii papa, spre ce zone afluiesc?

Ca doar Basescu a afirmat ca banii sanatatii sint papati si ajung in zone unde nu ar trebui sa ajunga. Oare, nu a avut Cinteza curiozitatea ca, dupa ce presedintele l-a facut praf cu sistem cu tot, sa fie curios? Se pare ca nu.

S-a grabit sa-l aprobe pe Basescu si sa spuna ca el tocmai facea demersurile pentru schimbarea mult clamata cind au venit declaratiile presedintelui. De fapt, nu facea nimic. Se complacea in politica sanitara paguboasa a fostului Guvern.

Cind l-au numit ministru, cei de la partid i-au pus in brate lui Cinteza si termene pina la care trebuia sa miste ceva, sa schimbe o farima din sistemul anchilozat. Nu a respectat nimic.

Trebuia sa modifice, pina la 30 iunie, Legea spitalelor, cea care, in viziunea presedintelui, lasa portite pentru ca banii sa poata fi pradati. Dar si-a adus aminte ca e musai sa faca acest lucru cind i-a sarit Basescu in cap.

Statea cu mortul in casa de opt luni de zile, si nu-i mirosea nimic. Nici acum, dupa ce Basescu i-a aratat ce are in ograda, nu pare sa-si dea prea bine seama. E total debusolat, se lauda cu initiativele colegilor de partid din Comisia de sanatate, nu stie exact ce ar trebui sa schimbe in aceste legi astfel incit banii sa fie cheltuiti in sistem si nu in alta parte.

In tot acest timp, o criza a medicamentelor compensate izbucneste la inceputul fiecarei luni, iar in spitale, sa te fereasca Dumnezeu sa ajungi! Daca nu ai pregatit plicul umflat, mori cu zile fara ca vreun doctor sa te fi ascultat sau vreo asistenta sa-ti fi luat pulsul.

Iar mogulii din sanatate isi vad de treaba in continuare. Atit timp cit legea le permite, avertismentul lui Basescu le-a trecut pe la ureche. Ba, mai mult, teama ca nu ar mai putea pupa banii sistemului i-a facut, poate, sa se grabeasca si sa pape cit mai mult cu putinta.

Iar ministrul Cinteza sta cu miinile-n sin si declara zimbitor: „O sa schimbam, o sa schimbam!“. Si cum sa nu spui: „Lasa-ne, Cinteza, in sanatatea noastra“.