Cea de-a treia editie a Festivalului "Cetatea Muzicala a Brasovului", deschisa sambata cu un concert caritabil, transforma orasul de la poalele Tampei in capitala muzicala a tarii, melomanii si iubitorii jazz-ului avand la dispozitie, timp de o saptamana, o sumedenie de concerte de diferite genuri:

de la muzica clasica, opera, camerala sau contemporana si pana la jazz, sustinute de artisti celebri din tara si de peste hotare.

Evenimentul brasovean este organizat de Consiliul Judetean Brasov, in colaborare cu Centrul Cultural "Reduta", bugetul fiind estimat la 500 milioane de lei vechi.

Ca si in cazul precedentelor doua editii, evenimentul este realizat la initiativa violonistului de renume mondial, originar din Brasov, Sherban Lupu.

Acesta a declarat ca intregul festival va sta sub semnul omagierii marelui compozitor George Enescu, de la moartea caruia se implinesc 50 de ani.

"In afara serii de jazz, in fiecare concert vor putea fi ascultate creatii ale marelui compozitor roman. Unele dintre acestea sunt foarte cunoscute, iar altele inedite, descoperite de mine in cercetarile efectuate.

Asa este cazul celor trei piese prezentate in seara inaugurala, din care doua au fost prime auditii la Brasov, iar a treia, Fantezie concertanta pentru vioara solo, a fost o prima auditie nationala, ea fiind cantata doar la Tescani, in casa lui Enescu", a declarat initiatorul evenimentului.

Participare de exceptie, fara pretentii financiare

Si in acest an, "Cetatea Muzicala a Brasovului" se bucura de o participare artistica de exceptie, printre invitatii de marca numarandu-se: baritonul Stefan Ignat, pianistii Ilinca Dumitrescu si Ian Hobson (Marea Britanie), violoncelistul Parry Karp (SUA), contrabasistul Catalin Rotaru (la primul concert la Brasov), soprana Ioana Bentoiu si violonistul Gabriel Bala.

"Trebuie spus ca toti artistii au acceptat sa vina sa cante la acest festival renuntand la onorariu. Ei vin sa cante din placere", a declarat Sherban Lupu.

Sambata seara, melomanii au putut asculta arii celebre din opere, interpretate de baritonul Stefan Ignat, si lucrari ale lui George Enescu interpretate la vioara de Sherban Lupu, aseara venindu-le randul iubitorilor jazz-ului sa asiste la un spectacol extraordinar, al carui invitat de marca a fost celebrul Johnny Raducanu.

"In acest mod, incercam sa-i atragem in salile de concerte si pe tineri care, altfel, sunt mai reticienti atunci cand aud de muzica clasica. Pe langa seara de jazz, un atu important va fi seara vieneza (programata maine - n.r.), in stilul celor sustinute de Schubert, o seara care sper ca va fi apreciata de public", a adaugat Lupu.

Programul ultimelor trei seri reintra in zona muzicii clasice, cuprinzand arii de Bach, Rossini, Brahms si Enescu.

Promovarea turismului cultural

Organizatorul festivalului a declarat ca spera ca, in maximum cinci ani, acest eveniment sa intre in circuitul evenimentelor internationale de gen, ceea ce ar asigura dezvoltarea turismului cultural brasovean.

"Inca de la inceput, de la prima editie, ne-am propus sa atingem doua obiective: sa atragem la concerte publicul tanar si sa transformam acest festival intr-un punct de atractie turistica internationala, asa cum sunt festivalurile de la Salzburg sau Edinburgh, generand un turism cultural international", a spus Sherban Lupu.

Si presedintele Comisiei de cultura a Consiliului Judetean Brasov, Stefan Aranyosi, a sustinut ca asemenea evenimente nu trebuie sa fie ignorate, pentru ca ele sunt recunoscute la nivel mondial, iar melomanii care vor veni in Brasov pentru festival vor vizita si monumentele istorice ale orasului.

Concert caritabil

Desi intrarea la concerte este gratuita, iar invitatii au renuntat la onorarii, spectacolul inaugural de sambata seara a avut si scopul de a strange fonduri in vederea sprijinirii persoanelor afectate de inundatii, publicul avand la dispozitie o urna destinata donatiilor.

"Am venit zilele trecute cu masina de la Tescani si am putut vedea nenorocirile ramase in urma inundatiilor. De aceea, am decis sa amplasam o urna in sala, invitand publicul prezent sa doneze cat de putin in folosul sinistratilor", a spus Sherban Lupu.

Cea de-a treia editie a Festivalului "Cetatea Muzicala a Brasovului" se va incheia vineri, 19 august.