Israelul pune capat celor 38 de ani de ocupatie in Fasia Gaza, ordonand ieri colonistilor stabiliti in acest teritoriu sa-l paraseasca in maximum 48 de ore, in caz contrar urmand sa fie evacuati fortat, potrivit planului impus cu mari dificultati de premierul Ariel Sharon.

Aceasta retragere istorica, care a inceput duminica la miezul noptii, a suscitat o dezbatere dureroasa intr-o tara sfasiata de confruntari si a marcat esecul partizanilor „Israelului Mare”.

Incepand de azi-noapte, de la ora 0.00, locuitorii celor 21 de colonii evreiesti din Gaza trebuie ca pana marti, la miezul noptii, sa-si faca bagajele si sa plece „de bunavoie”.

Smulsi din case

Dupa expirarea termenului de gratie de 48 de ore, ei vor fi evacuati cu forta, in autobuze, de membrii unei forte speciale, cuprinzand aproximativ 40.000 de soldati si politisti antrenati pentru aceasta misiune.

Potrivit estimarilor armatei israeliene, sute de colonisti evrei, din cei 8.000 cati traiesc in Fasia Gaza, au ajuns deja pe teritoriul israelian. Dar aproximativ 5.000 de simpatizanti, proveniti indeosebi din coloniile din Cisiordania, au sarit sa-i ajute sa ramana pe loc pe cei aflati inca in zona de evacuare.

In urma operatiunii de evacuare si de distrugere a caselor colonistilor, acest teritoriu lung de 45 de kilometri si lat de 4 pana la 10 kilometri, in care se zbat in saracie 1,3 milioane de palestinieni, va fi restituit celor din urma, urmand ca ordinea in teritoriile retrocedate sa fie asigurata de 7.500 de membri ai fortelor de securitate palestiniene.

In ce-l priveste, Egiptul va trimite si el, spre mijlocul saptamanii, 750 de militari inarmati, care vor patrula pe cei 12 kilometri lungime ai „drumului Philadelphia”, o sosea granicereasca aflata pana acum sub control israelian.

Sperante de pace

Restituirea Fasiei Gaza nu semnifica si sfarsitul colonizarii israeliene. Ariel Sharon a semnalat clar ca mizeaza pe intensificarea constructiilor in marile blocuri de colonizare din Cisiordania, in special in jurul Ierusalimului, unde traiesc cea mai mare parte a celor 245.000 de colonisti evrei.

Israelienii urmaresc reducerea frictiunilor cu populatia palestiniana si imbunatatirea securitatii nationale.

In opinia premierului Sharon, retragerea va permite Israelului sa-si consolideze controlul asupra blocurilor mari de colonii din Cisiordania. Sharon a prezentat acest plan de retragere inca de la inceputul anului 2004, cand ciocnirile cu populatia palestiniana erau in toi, iar inamicul sau principal, Yasser Arafat, era inca in viata.

Si, desi violentele s-au diminuat, iar relatiile cu succesorul lui Arafat, Mahmoud Abbas, sunt mai bune, seful executivului palestinian spune ca este inca prea devreme pentru a relua negocierile de pace.

De cealalta parte, palestinienii spera ca planul de dezangajare este doar o prima etapa catre crearea propriului lor stat, asa cum prevede „foaia de parcurs” - ultimul plan international de reglementare a conflictului israeliano-palestinian, pus la punct de Cvartet (SUA, UE, Rusia si ONU).

Masuri de securitate fara precedent

Retragerea din Fasia Gaza si evacuarea celor 8.000 de coloni reprezinta o provocare fara precedent pentru politia si, mai ales, pentru armata israeliana (Tsahal), care sunt nevoite sa faca fata in primul rand problemelor de logistica si sa gestioneze eficient fortele considerabile angajate intr-o operatiune care trebuie realizata cat mai repede cu putinta, pentru a reduce pericolele.

Peste 40.000 de soldati si politisti sunt desfasurati in zona, dintre care 30.000 vor forma o centura de securitate in jurul coloniilor.

Trei divizii ale Tsahal protejeaza retragerea

Circa 6.500 de politisti israelieni vor merge din casa in casa pentru a pune in practica evacuarea. De asemenea, 5.000 de oameni apartinand fortelor de securitate palestiniene se vor asigura ca membrii gruparilor radicale nu vor perturba retragerea.

Fortele de ordine se asteapta si la o rezistenta apriga din partea colonilor care nu vor sa paraseasca teritoriile.

Riscul unei evacuari sub focul grupurilor armate palestiniene este de altfel „serios luat in considerare”, potrivit capitanului David. „O divizie din Gaza va raspunde cu mijloace militare acestei amenintari. Alte doua divizii vor fi, de asemenea, angajate in operatiunea de evacuare”, a precizat el. O divizie israeliana are pana la 8.000 de oameni.

„Mai mult, 10.000 de rezervisti vor fi mobilizati pentru a-i inlocui pe soldatii angajati in operatiune. Eventualitatea unei zdruncinari a frontului de nord de catre Hezbollah a fost, de asemenea, luata in considerare”, a spus David.

„Cu tact si hotarare”

Politia va alinia in operatiunea de evacuare 4.000 de oameni, alaturi de un regiment de graniceri de 2.000 de de soldati, operatiunea urmand sa se desfasoare incontinuu, zi si noapte, din nordul Fasiei Gaza spre sud, incepand cu 17 august.

Militarii genisti au ridicat rambleuri de pamant de-a lungul principalelor drumuri pe care se vor deplasa convoaiele spre Israel, pentru a se proteja de eventuale atacuri.

Militarii si politistii au primit ordin sa-si indeplineasca misiunea „cu tact si hotarare” si au fost pregatiti fizic si psihic in acest scop. Inarmati doar cu scari, tunuri cu apa si batoane din cauciuc, politistii au misiunea sa-i alunge din casa pe colonii care nu-si parasesc de buna voie locuintele.

Acoperisurile caselor vor fi desprinse si ridicate cu macaraua. Dupa evacuare, casele ramase vor fi rase cu buldozerele. Daca planul este respectat, toate etapele retragerii ar trebuie finalizate pana la inceputul noului an evreiesc, adica pe 3 octombrie.

In Fasia Gaza exista 21 de colonii locuite de circa 8.000 de persoane. Implantarile ocupa aproape un sfert din cei 362 km patrati ai Fasiei. Circa 2.000 de case vor fi demolate dupa evacuare, in principiu incepand cu 7 septembrie.

Specialistii estimeaza ca se vor aduna peste 80.000 de tone de moloz. De asemenea, vor fi distruse 26 de sinagogi. In schimb, celelalte cladiri publice vor fi pastrate intacte.

Autoritatile israeliene estimeaza ca durata operatiunii va fi de 3-4 saptamani. Vor urma alte sase saptamani in care vor fi distruse infrastructurile militare din Fasia Gaza. Palestinienii sprijina demolarile, indeosebi pe cele civile.

In opinia lor, locuintele cu un etaj ale colonistilor evrei sunt prea mici pentru familiile palestiniene numeroase si ocupa prea mult spatiu in acest teritoriu suprapopulat.

Guvernul israelian a deblocat un buget de 665 de milioane $ pentru indemnizatiile acordate colonilor. Administratia insarcinata cu evacuarea a oferit un avans de 11.000 $ fiecarei familii care a semnat un acord de plecare.

In total, fiecare familie urmeaza sa primeasca intre 200.000 si 400.000 $, fara a lua in calcul asigurarea timp de doi ani a unei locuinte, pana la alegerea unui loc definitiv.

Indemnizatia este calculata pornind de la marimea casei evacuate (1.000 $ / mp), numarul de ani de rezidenta in Fasia Gaza si numarul de persoane din familie.

In principiu, cei care nu isi vor fi parasit casele pana astazi pierd o parte din indemnizatii, considerate de guvern ca un ajutor substantial pentru mutare, dar si ca o incitare pentru parasirea zonei. In total, retragerea va costa 1,8 miliarde $.