Ploile nu au incetat sa cada peste teritoriul Romaniei, astfel ca si pagubele continua sa se produca sau sa se amplifice.

Daca in ultima perioada apele nu au mai condus la decese, in schimb ataca puternic infrastructura. Drumurile si podurile sunt serios afectate, astfel ca la orice noua ploaie se inregistreaza alte noi pagube.

Autoritatile au anuntat ca, in acest an, inundatiile au atins cote istorice, motivand in acest fel, in cea mai mare parte, pabugele enorme produse.

Totusi, numarul mare de poduri prabusite trezeste semne de intrebare, pentru ca, pana acum, acest fenomen nu s-a intalnit cu o asemenea frecventa.

Emblematic pentru Romania este podul de peste Dunare construit de Saligni la sfarsitul secolului XlX, dar care este functional si astazi. Nu se poate trece cu vederea ca poduri noi, construite de cativa ani, "in plina democratie", au inceput sa cada pe rand.

Minunatul pod de la Cornu, unde mai toti potentatii noilor vremuri si-au facut case, s-a pabusit. Altul, facut in Vrancea, unde domneste Marian Oprisan, a fost serios avariat, desi amandoua constructiile sunt noi.

Pana acum, nimeni nu a fost tras la raspundere pentru calitatea slaba a lucrarilor si nici pentru nesupravegherea acestora, desi au fost facute cu bani publici.

Numai la sfarsitul saptamanii trecute au cazut trei poduri importante. Legatura dintre Moldova si sudul tarii este grav afectata de ruperea podului de la Maracineni, militarii incercand sa amelioreze situatia prin construirea a trei puncte provizorii de traversare.

In cele din urma, nici acestea nu mai sunt functionale, unul fiind luat de ape, iar celelalte devenind impracticabile, la sfarsitul saptamanii trecute.

In Giurgiu, un mare pod de cale ferata, care lega Romania de Bulgaria, s-a prabusit, sambata, fiind luat de raul Arges. In Dambovita, la Iedera, podul a fost luat de ape, astfel ca oamenii pot ajunge in orasul Moreni dupa un ocol de 100 km. In aceste conditii, ar trebui inventat un nou semn de circulatie: "Atentie! Cad poduri!".

Gradistea fara pod

Podul feroviar de la Gradistea, din judetul Giurgiu, s-a prabusit sambata seara, a doua zi dupa inchiderea circulatiei pentru inceperea lucrarilor de consolidare a constructiei afectat de inundatii.

"Ne bucuram ca am fost destul de inspirati incat sa oprim la timp circulatia pe pod, pentru a evita o eventuala tragedie ce se putea petrece, chiar daca in aceasta situatie costurile pentru refacerea constructiei vor fi mult mai mari", a declarat Elena Dinu, subprefectul judetului Giurgiu, care a anuntat ca lucrarile de consolidare nu vor fi incheiate in nici un caz in acest an, informeaza

Rompres.

La ora producerii prabusirii, pe pod se aflau lucratorii de la firma care trebuia sa efectueze reparatiile. Nu exista victime sau persoane ranite, deoarece, inainte de a cadea, podul a scartait si a trosnit puternic, iar muncitorii au avut timp sa se salveze impreuna cu utilajele.

Circulatia pe podul feroviar de la Gradistea fusese intrerupta vineri, dupa ce experti din cadrul SNCFR au constatat o deplasare la unul din pilonii podului, care dusese la o deformare de 7 cm a caii ferate.

Podul a fost afectat in urma debitelor crescute ale raului Arges, care au fost in aceasta vara de pana la zece ori mai mari decat cele obisnuite.

El are o vechime de 130 de ani si urma sa fie refacut, dar lucrarile au fost intrerupte in anul 1989 din lipsa de fonduri.

SNCFR anunta ca trenurile internationale de calatori si cele de marfa vor circula, in perioada urmatoare, pe ruta Bucuresti - Videle - Giurgiu, iar trenurile locale (personale) care circulau pe ruta Bucuresti - Progresu - Giurgiu - sunt limitate pe distanta Gradistea - Giurgiu, unde se va realiza transbordare auto.

Prabusire la Maracineni

Ieri dimineata, podul pietonal de la Maracineni a fost luat de apele raului Buzau, iar traficul pe celelalte doua poduri din zona a fost intrerupt, informeaza Mediafax.

Totodata, viitura, care a facut ca raul sa aiba un debit de 600 mc/s, a afectat si lucrarile de reabilitare a podului principal, prabusit in luna mai. Pe santierul amenajat in zona pentru refacerea podului, viitura a rasturnat utilaje de mare tonaj, lucrarile fiind sistate temporar.

Potrivit conducerii Administratiei Nationale a Drumurilor Buzau, apa a trecut si peste al doilea pod ridicat de militari in zona. Ca urmare, s-a impus inchiderea circulatiei, atat pentru pietoni, cat si pentru autovehicule.

Circulatia autoturismelor intre Muntenia si Moldova a fost deviata pe ruta Buzau - Vernesti - Berca - Sapoca - Maracineni. In urma inundatiilor din mai, podul de la Maracineni s-a daramat, militarii construind 3 poduri speciale pentru a permite traficul in zona.

Iedera izolata

Si podul din comuna damboviteana Iedera a cazut, ieri, dupa ce fusese afectat de inundatiile din ultima perioada.

Saptamana trecuta, 40 de familii din Iedera au fost izolate dupa ce o viitura a facut impracticabil accesul pe podul de pe paraul Ruda, dar circulatia fusese reluata. Stalpul de sustinere din vadul paraului a fost grav afectat de viitura.

Podul face legatura cu municipiul Moreni, unde cei mai multi locuitori din Iedera au un loc de munca. Ocolul pe care l-au facut acestia pentru a ajunge la slujbe a fost de 100 de km.

Inundatii de weekend

Peste 200 de gospodarii izolate, alte 300 afectate, 12 poduri si podete avariate sau distruse este un prim bilant al pagubelor produse de ploile deosebit de abundente cazute sambata si duminica in judetul Buzau, informeaza Rompres.

Vasile Prahoveanu, purtator de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, a declarat ca toate localitatile se afla in zona de munte a judetului.

"La Cozieni, un pod de tuburi a fost distrus, Drumul Judetean 203 a fost colmatat pe o lungime de 0,5 km, iar 6 km de drum comunal este avariat. La Panatau, 105 familii sunt izolate, scoala din localitate a fost inundata, un pod a fost distrus, iar alte cinci avariate.

La Scortoasa, Drumul Judetean 102 F a fost afectat pe o portiune de 15-20 m din cauza alunecarilor de teren, la Viperesti 20 de gospodarii au fost inundate si peste 100 de familii izolate, iar la Cislau, 15 km de drumuri comunale au fost afectate, 4 podete si peste 130 de gospodarii", a mai spus Prahoveanu.

Prahova la apa

Peste o suta de case si gospodarii din judetul Prahova au fost inundate, ieri dimineata, mai multe drumuri au fost afectate, iar 150 de familii sunt izolate, informeaza Mediafax.

In localitatile Campina, Drajna, Teisani si Provita de Jos, viiturile au inundat peste 100 de case si gospodarii. Pe drumul judetean care leaga localitatile Drajna si Teisani se circula cu dificultate, dupa ce apele au depasit nivelul unui podet care trece peste paraul Drajna.

Primarul comunei Teisani, Gheorghe Stanciu, i-a anuntat, deja, pe reprezentantii Prefecturii Prahova de faptul ca DN1A a inceput sa se surpe in dreptul acestei localitati. Apele au afectat, de asemenea, drumul comunal 123, intre localitatile Draganeasa si Piatra.

Duminica dimineata, o parte din acest drum s-a surpat, iar 150 de familii din satul Piatra sunt, la aceasta ora, izolate. Tot ieri dimineata, pe drumul dintre Valea Doftanei si Paltinu, patru autoturisme au fost surprinse de scurgerile de noroi de pe versanti.

Pericol de noi inundatii

Prefecturile din 11 judete au fost avertizate, ieri dimineata, cu privire la posibilitatea producerii unor inundatii, in urmatoarele 24 de ore, in bazinele superioare ale Oltului, Argesului, Ialomitei, in bazinele inferioare ale Siretului si Prutului si cele ale raurilor din Dobrogea.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, avertizarea a fost transmisa prefecturilor din Covasna, Brasov, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea, Bacau, Galati, Tulcea si Constanta.

Prognoza hidrologica prevede, pentru intervalul 14 august ora 10.00 - 15 august ora 10.00, posibilitatea producerii de scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu efect de inundatii locale si cresteri semnificative de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele respective, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie si ale cotelor de inundatie.

Fenomenele hidrologice periculoase vor avea o probabilitate mai mare de producere pe unele rauri din bazinele Oltul superior, Argesul superior, Ialomita superioara, Buzau, Ramnicu Sarat, Putna, Suhu, Golgan, Malina, Elan, Chineja, Tainta, Telita, Slava, Casimcea.

Vreme rea

Meteorologii atentioneaza asupra inrautatirii vremii in perioada 16-19 august. Atentionarea a fost trimisa tuturor prefecturilor si vizeaza ploi insemnate cantitativ si grindina.

Astfel, incepand cu noaptea de luni spre marti (15/16 august) si pana in dimineata zilei de vineri (19 august), vor fi averse insotite de descarcari electrice si de intensificari ale vantului, precum si caderi de grindina, succesiv in: Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, Oltenia, Muntenia si, in ultimele zile ale intervalului, in Moldova si Dobrogea.

Cantitatile de apa vor depasi local 25-30 l/mp si izolat 50 - 60 l/mp in 24 de ore.