Sute de case sunt in pericol de a fi inghitite de pamant, in special in zonele de deal si munte, dupa inundatiile produse in Vrancea in luna iulie.

Potrivit autoritatilor judetene, zonele cel mai grav afectate sunt situate pe vaile raurilor Milcov si Ramnicu Sarat, unde zeci de gospodarii sunt afectate de acest fenomen. In comuna Dumitresti, localnicii si-au vazut casele mai intai inundate in iulie, iar in august distruse de alunecari.

Precipitatiile au imbibat pamantul cu apa si au provocat surparea terenului. Situatia cea mai grava se inregistreaza in satul Motnau, unde drumul de acces a fost distrus, fiind impracticabil chiar si pentru carute.

In zona a intervenit un detasament de militari pentru a reface legatura provizorie intre localitati. Peste 250 de persoane din acest sat traiesc sub permanenta amenintare a alunecarii a doi versanti care formeaza un baraj pe paraul Motnau.

La Odobesti, 16 gospodarii stramutate

Autoritatile nu au inca o situatie exacta cu gospodariile afectate de alunecari de teren, dat fiind ca fenomenul se suprapune peste inundatiile care au lovit judetul.

„Locuintele afectate au fost evaluate de o comisie speciala, urmand ca proprietarii sa fie stramutati sau sa primeasca bani pentru a reconditiona ce le-a mai ramas”, ne-a declarat subprefectul Manole Merchea.

Potrivit acestuia, la Brosteni, 16 gospodarii - care au luat-o la vale odata cu terenul de sub ele - vor fi stramutate la Odobesti. Alunecarile de teren au afectat si alti versanti, care au inceput sa se pravaleasca, cu tot cu copaci, spre satele Pitulusa si Capatanu.

In comuna Reghiu, zece case sunt in pericol, in comuna Mera 20 de hectare de teren agricol au disparut din cauza alunecarilor de teren, in vreme ce 20 de case din satele Milcovelu si Vulcaneasa sunt in pericol de a fi inghitite de dealul care a aluncat pana la cativa zeci de metri.

In Andreeasu sunt pericol de alunecari de teren in satele Butucoasa, Fetig si Rachitasu, unde au fost afectate deja mai multe case. In comuna Racoasa, Mausoleul Eroilor a fost compromis de apa infiltrata in sol.

Eroziune si poluare

Subprefectul Manole Merchea spune ca ar trebui sa se faca un studiu aprofundat pentru a se stabili masurile de limitare a acestui fenomen pe termen mediu si lung. Potrivit unor cercetari efectuate anul trecut, o zecime din solul judetului Vrancea este degradat.

Specialistii Agentiei de Protectie a Mediului Vrancea au aratat ca, din suprafata totala a judetului, de 485.703 hectare, peste 52.000 de hectare sunt afectate de eroziuni de suprafata, 12.600 de hectare de eroziuni de adancime, 24.330 de hectare sunt supuse saraturarii si 80.814 de hectare au o aciditate ridicata, in timp ce sase hectare de teren sunt poluate cu substante toxice.

Eroziunea de suprafata este o consecinta a reducerii sau neinfiintarii de suprafete cu vegetatie forestiera, dupa cum se arata in raportul privind starea solului.

De altfel, alunecarile de teren se suprapun peste zonele unde s-au efectuat defrisari. De asemenea, din suprafata agricola a judetului, aproximativ 30a este afectata de eroziune in diferite stadii de evolutie.

Ploile din ultimele zile au produs surparea unor drumuri comunale, doua localitati fiind in prezent izolate.