Nu are multa carte. Nici macar nu ar putea sa arate pe harta locurile unde s-au petrecut „inondatiile”, asa cum spune ea. De cand cu revarsarea apelor, batrana Maria Grecu, 70 de ani, din localitatea doljeana Celaru, sat Marotinu de Sus, vrea sa gazduiasca, neconditionat, o familie de „simistrati”.

A auzit si ea la radio ca e jale mare in tara. „Sa vie maica, o familie de tineri, am doua casi, una e a lor. Sa fie cuminti, ca dupa moartea mea le ramane lor casa”.

Patru camere mobilate

Baba Greaca, asa cum ii spun consatenii de la Marotinu de Sus, este hotarata sa doneze una dintre cele doua case pe care le are in sat unei familii ramase fara locuinta in urma inundatiilor care au afectat tara in urma cu o luna.

Batrana spune ca stie prea bine ce inseamna suferinta si s-a gandit sa faca un bine unor nevoiasi. „Am avut si io un copil, a murit de tanar, stiu cum e sa pierzi ceva sau pe cineva drag”, motiveaza tanti Maria, greu incercata in viata de „nacazuri”.

Casa pe care batrana este gata in orice moment sa o puna la dispozitia unei tinere familii are patru camere, mobilate, hol si bucatarie.

Desi ar avea loc sub acelasi acoperis mai multe persoane, femeia spune ca nu si-ar dori sa aduca mai mult de o familie: „Daca sunt mai multe familii, ajung la neintelegeri. Sa fie oameni cuminti, cu frica de Dumnezeu. Macar sa stiu ca am facut si eu un bine pe lumea asta unor oameni nacajiti ca si mine”, spune septuagenara, in timp ce ochii i se umplu de lacrimi.

„Pot sa aiba si copii, ca nu ma deranjeaza, dar vreau doar o familie, nu doua sau mai multe, ca daca sunt mai multi se cearta si n-as vrea sa se ajunga la lucruri din astea”.

Acte pe casa

Tanti Maria e hotarata chiar ca familiei ce ar accepta sa vina si sa locuiasca la Marotinu de Sus sa ii semneze actele pe casa: „Ii astept cu bratele deschise. Dau iscalitura ca dupa moartea mea casa ramane a lor, le fac io actele”.

Batrana spune doar ca nu are nevoie pe batatura de „oameni betivi, hoti sau scandalagii”. „Sa fie oameni cuminti, ca le trec tot pe numele lor: casa, pamantul, tot”, mai spune femeia.

Despre renumele localitatii, ajunsa celebra in toata lumea dupa ce, anul trecut, mai multi consateni ai Mariei Grecu au profanat un cadavru pentru a-i bea inima arsa in cenusa, batrana nu se sperie: „Are fiecare loc uscaturile lui. Sa ne se sparie, ca noi, celarenii, suntem oameni linistiti”, conchide batrana.