Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat, luni, ca tinta inflatiei urmarita in acest an este de 7,5%, cu 0,5 procente mai mult decat se stabilise initial. Aceasta modificare a fost explicata prin cresterea preturilor peste proiectiile oficiale, in special in luna aprilie.

In cadrul conferintei de presa, Mugur Isarescu a prezentat primul Raport trimestrial asupra evolutiei inflatiei. Acest eveniment marcheaza oficial trecerea la noua politica adoptata de BNR, privind strategia de tintire directa a inflatiei.

In raport este analizata punctual evolutia inflationista pe parcursul anului 2005 atat din punct de vedere al cauzelor cat si al consecintelor.

Principalele cauze ale stoparii ritmului de dezinflatie din al doilea trimestru al anului 2005 sunt, potrivit guvernatorului BNR, majorarile inregistrate de preturile administrative, si accize si mai ales cresterea cotatiilor petrolului la nivel international.

O alta cauza majora invocata de Mugur Isarescu este cresterea numarului de credite acordate de bancile comerciale, crestere pe care Consiliul de Administratie al BNR a decis sa o limiteze prin majorarea nivelului dobanzilor. De asemenea Mugur Isarescu a anuntat ca BNR va propune Guvernului adoptarea unei legi prin care sa se evite dezvoltarea unor institutii de credit, altele decat cele bancare.

Pentru anul 2006 Banca Nationala a Romaniei estimeaza o inflatie de 5%, numai in conditiile in care valoarea TVA-uluui ramane neschimbata. In cazul majorarii TVA la 23%, Mugur Isarescu a declarat ca ne putem astepta la o crestere a cifrei de inflatie cu aproximativ 1,5%.

Specialistul financiar-bancar Bogdan Baltazar considera ca tinta de inflatie de 5 la suta pentru 2006, propusa de BNR, este plauzibila, in conditiile in care nu se va mari TVA –ul, iar leul nu va fi “sabotat”, adica scazut artificial prin cumparari masive de valuta. El apreciaza, totusi, ca majorarea taxei pe valoarea adaugata este iminenta si, in acest caz, rata inflatiei va fi mai mare.

In acelasi timp, Bogdan Baltazar a avertizat ca interventia brutala pentru deprecierea leului, nu este buna.