"PSD nu e pregatit sa guverneze. Trebuie sa facem curatenie in partid mai intai. Sa scapam de elementele corupte, deoarece acest lucru atarna ca un bolovan de partid”. Declaratia presedintelui PSD, Mircea Geoana, poate fi considerata si un vot de blam pe care Geoana si-l da siesi.

Pentru ca lipsa de rezultate in „lupta anticoruptie” din interiorul PSD este, in primul rand, responsabilitatea sa ca sef de partid. Aceasta este marea nerealizare a celor aproape patru luni de cand Mircea Geoana a preluat presedintia PSD.

La sfarsitul lunii aprilie a acestui an, la Congresul PSD, Mircea Geoana a castigat sefia formatiunii social- democrate insistand foarte mult pe ideea „noului PSD”, un partid fara corupti. Curatenia in PSD a ramas doar o vorba-n vant. Nici unul dintre baronii centrali si locali ai partidului nu a fost trimis la plimbare.

Mai mult decat atat, ancheta interna care l-a avut drept protagonist pe Omar Hayssam - o tentativa timida de a starpi flagelul coruptiei din PSD - s-a dovedit, in cele din urma, doar un spectacol de sunet si lumini, in care au fost executati politic doar liderii din esaloanele inferioare ale partidului.

PSD a crescut usor in sondaje, Geoana a scazut

Dupa alegerea lui Mircea Geoana in fruntea PSD, partidul nu a explodat in sondajele de opinie, asa cum sperau multi dintre cei care l-au votat la Congres. In patru luni, PSD nu a crescut decat cateva procente, iar increderea electoratului in liderul sau, Mircea Geoana, a scazut.

Sondajele de opinie din ultima perioada sunt graitoare in acest sens. Potrivit Barometrului opiniei publice, realizat de IMAS, in luna aprilie a acestui an PSD era cotat la 27%, in mai la 28%, in iunie la 23%, iar in luna iulie - 32%. In sondajul CURS din luna iulie, formatiunea social-democrata era cotata la un scor si mai mic, respectiv 30%.

De remarcat ca PSD nu a reusit sa profite de declinul Aliantei PNL-PD in sondajele din ultima vreme, principalul beneficiar fiind PRM. In ceea ce-l priveste pe Mircea Geoana, dupa preluarea sefiei PSD, increderea electoratului in prestatia sa nu a crescut, ba chiar a scazut, in limitele marjei de eroare insa: aprilie - 39,3%, mai - 45,5%, iunie - 41,1%, iulie - 38,4% (sursa: BOP).

Reusite modeste, comparativ cu insuccesele

Mircea Geoana a avut si unele realizari, a caror amploare a fost insa mica in comparatie cu insuccesele primelor patru luni de mandat. Noul lider al PSD a avut ideea rebrandingului partidului, care are drept scop imbunatatirea perceptiei publice si atragerea de noi segmente de electorat.

Geoana se poate lauda si cu faptul ca a contribuit la imbunatatirea relatiei partidului sau cu presa. In plus, el a gestionat bine relatia cu Ion Iliescu, iar fostul sef de stat a fost util partidului, prin aparitiile sale publice in plina criza a inundatiilor.

De mentionat ar fi si faptul ca, in timpul mandatului sau, PSD a primit statutul de membru cu drepturi depline al Partidului Socialistilor Europeni, insa meritele pentru acest succes al partidului ii apartin si fostului presedinte al PSD, Adrian Nastase.

Parvulescu: „Geoana nu are curaj sa-si asume deciziile strategice”

Cristian Parvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, considera ca Mircea Geoana nu a reusit sa schimbe PSD pentru ca nu detine controlul asupra grupurilor de putere din partid. „In ceea ce priveste eliminarea coruptilor din PSD, Mircea Geoana nu are curaj sa-si asume deciziile strategice pentru ca nu are controlul asupra grupurilor de putere din partid.

Pe de alta parte, nu este foarte puternic in partid pentru ca gruparile care-l sprijina nu sunt foarte stabile. Mircea Geoana nu are experienta politica, capacitate organizatorica si nu controleaza grupurile de putere si s-ar putea ca acest lucru sa duca la esecul presedintiei sale. Peste doi ani, cand va avea loc un nou congres al PSD, orice se poate intampla”,

considera Parvulescu.