Turistii britanici se plang ca abia reusesc sa mai gaseasca in vacanta un loc bun de stat la plaja din cauza turistilor germani, care se incapataneaza sa-si tina rezervate locurile pe cele mai bune sezlonguri trantindu-si prosoapele pe ele, in timp ce nemtii sunt intrigati ca nu mai gasesc un loc sub soare din cauza milioanelor de turisti rusi.

„Trebuie sa recunosc ca stereotipul este unul real. Germanii isi rezerva cu prosoapele de plaja cele mai bune scaune de plaja”, sustine avocatul german Ralf Hocker, care admite insa ca britanicii sunt fraieri daca accepta acest mod de a pune stapanire pe sezlonguri.

In opinia juristilor, citata intr-un „ghid de plaja” publicat de „The Guardian”, britanicii au tot dreptul sa ignore prosoapele sau gentile puse pe scaune si sa se aseze linistiti pe acele locuri.

Ei mai spun ca, din punct de vedere legal, acest mod de a ocupa un loc este practic nul, la fel ca si procedeul folosit de clientii barurilor care isi pun cate o haina sau un obiect pe scaune pentru a le pastra rezervate.

Armata Rosie ocupa plaja

Daca nemtii sunt spaima britanicilor de ani intregi, in ultima vreme ei par sa-si fi gasit nasul, tot mai multi turisti germani declarandu-se ingroziti de invazia rusilor pe plajele Mediteranei, unde pana nu de mult detineau monopolul.

Cuceriti de ofertele generoase ale operatorilor de turism din aceste zone, milioane de rusi si-au ales in ultimii ani ca destinatii preferate statiunile din Turcia si Egipt, devenind practic „dusmanii de vacanta” ai germanilor, carora le fura fara jena sezlongurile.

Ziarele din Germania abunda in articole deloc favorabile la adresa armatelor de rusi care le-au invadat locurile preferate, familiile cu un nivel mediu de trai din Moscova fiind descrise ca „necioplite” sau „noii tarani imbogatiti”, care iau ca suveniruri covorasele de langa paturile de la hotel sau, ce e mai rau, isi incurajeaza odraslele sa fure ouale fierte la micul dejun.

„Femeile lor arata ca niste boarfe, iar tipii sunt neingrijiti, chiar mai rau decat englezii din Mallorca”, spune un neamt aflat in vacanta in Hurghada, la Marea Rosie. „Rusii sunt cea mai afurisita ciuma. Sunt lipsiti de maniere, beau si urla tot timpul”, se plange doctorul Gregor Breivogel, din aceeasi statiune.

„Tancul sovietic”, invingator

La fel de suparata se declara si o turista germana aflata in Kemer, pe coasta mediteraneana a Turciei, care a confirmat ca, in batalia pentru locurile si scaunele de plaja, rusii au iesit de departe invingatori. „Trebuie sa ajung pe malul apei dimineata foarte devreme, inainte ca rusii sa sufle toate scaunele de plaja”, a spus ea.

„Chiar daca-ti pui un prosop si celelalte lucruri pe un scaun, rusii pur si simplu le dau la o parte si pleaca cu el. Nu au respect pentru absolut nimic”, a declarat infuriat si sotul femeii.

O alta publicatie germana face o descriere detaliata a turistului mediu rus, despre care se spune ca este construit ca un tanc sovietic T34. „Are brate de luptator si picioarele ca burlanele sobelor dintr-o casa din taiga. Bea dimineata, fumeaza la tot pasul si nu isi cere niciodata scuze.

Sotia lui, Olga, arata ca un soldat din armata Rosie rupta dintr-un film despre razboiul rece”, noteaza publicatia.

Milioane de Ivani plini de bani

Afluxul de rusi, obisnuiti sa cheltuiasca mult pe suveniruri in vacanta, i-a determinat pe micii comercianti sa-si modifice oferta estivala, umpland tarabele nu numai cu articole pentru plaja, ci si cu blanuri scumpe, atat de iubite de posesorii de ruble.

Germanii sunt alarmati si de faptul ca, desi inca triumfa in concursurile de frumusete pentru turisti, Ivanii si Sergheii se aleg din ce in ce mai mult cu trofeele la parapanta sau alte concursuri de pe plaja.

Cu peste 1,5 milioane de rusi care au vizitat Turcia anul trecut si 500.000 care au ales Egiptul, germanii sunt deja in inferioritate numerica in majoritatea locurilor de vacanta.

Scandalurile frecvente ce izbucnesc intre rusi si germani a determinat compania Neckermann, unul dintre principalii operatori de turism din Germania, sa propuna ca nationalitatile sa fie separate. „Ar trebui sa fie hoteluri pentru rusi si hoteluri pentru alte nationalitati”, a spus un purtator de cuvant al agentiei.

Britanicii, cei mai mari huligani -

Daca turistii germani sunt principalii vinovati atunci cand gasesti toate sezlongurile ocupate cu prosoape, cei britanici, care se mandresc foarte tare cu civilizatia lor, sunt cei care au cel mai des probleme cu politia si cu alcoolul in vacanta, potrivit unui studiu al companiei de asigurari Halifax, care compara comportamentele in strainatate ale turistilor din 14 tari diferite.

Tot britanicii sunt cei care risca sa se arda cel mai rau la soare si cei care raman fara bani. Turistii cei mai curajosi in materie de gusturi culinare sunt in schimb francezii, in timp de japonezii sunt cei mai curiosi fata de cultura si istoria tarii pe care o viziteaza.

Australienii sunt cei care se amesteca cel mai firesc cu populatiile locale, dar si cei care se aventureaza cel mai adesea pe carari mai putin umblate.