Israelul a inceput in mod oficial, duminica, la miezul noptii, retragerea istorica din Fasia Gaza, dupa 38 de ani de ocupatie.

Punctul de trecere de la Kissufim, care face legatura intre Israel si Gush Katif, principalul bloc de colonii din Fasia Gaza, a fost inchis de armata la miezul noptii, dand in mod oficial startul operatiunilor de evacuare.

“Stop! Conform legii, intrarea si sederea in Fasia Gaza sunt interzise”, avertizeaza, in ebraica si engleza, panourile rosii amplasate la bariera care blocheaza intrarea in Kissufim.

„Incepand din acest moment, intrarea sau sederea israelienilor in Fasia Gaza sunt interzise prin lege”, a anuntat solemn armata israeliana. Imediat dupa coborarea barierei, mai multe autobuze, masini de teren si camioane cu militari israelieni la bord au intrat in Fasia Gaza.

Daca totul ar fi decurs bine, soldatii ar fi trebuit sa-i ajute pe colonii ramasi inca in zona sa plece. Pana ieri, 897 din cele 1.484 de familii din asezari plecasera, insa altii continuau sa se infiltreze in zona pentru a protesta. Politia israeliana crede ca in colonii se mai afla peste 5.

000 de persoane. Incepand cu 17 august, soldatii au ordin sa-i evacueze pe colonisti cu forta.

Intrarea armatei in Gush Katif - blocata de colonisti

Odata intrati in colonii, militarii israelieni au devenit, brusc, dusmanii concetatenilor lor. Intampinati cu pietre, cu ocari sau cu lacrimi, soldatii s-au trezit in fata celei mai grele misiuni din viata lor.

400 de tineri blocasera, ieri dimineata, principala sosea care duce la Gush Katif, cel mai important bloc de asezari din Gaza, impiedicand un convoi al armatei sa ajunga la destinatie.

In alte zone, colonistii s-au incaierat cu militarii. Astfel, dupa ce armata a inchis punctul de trecere de la Kissufim, un grup de tineri a parasit colonia Kfar Darom si s-a indreptat catre punctul de trecere pentru a protesta impotriva inchiderii zonei.

In acelasi timp, sute de tineri din Gush Katif, atat rezidenti, cat si oponenti ai retragerii infiltrati ilegal (potrivit politiei, numarul lor a ajuns la 5.000) au blocat poarta de intrare in colonia Neveh Dekalim pentru a impiedica accesul trupelor.

Confruntari si in Cisiordania

Colonisti din nordul Cisiordaniei s-au confruntat, duminica noaptea, cu militarii, cand armata a incercat sa inchida zona ce inconjura asezarile care urmau sa fie evacuate.

Peste 200 de locuitori ai asezarii Shaver Shomron au daramat o poarta pe soseaua ce ducea la Sa-Nur si Hamesh, doua dintre cele patru colonii ce urma sa fie evacuate.

Ciocniri intre colonisti si militari s-au inregistrat si in celelalte asezari din Cisiordania.

Casele colonistilor vor fi demolate si infrastructura distrusa

Potrivit unei intelegeri cu Autoritatea Palestiniana, imediat dupa golirea unei asezari, buldozerele armatei vor demola casele colonistilor si vor distruge infrastructura, apoi vor incarca molozul pentru a fi transportat.

Autoritatea Palestiniana vrea sa construiasca in aceste locuri blocuri inalte de locuinte pentru o parte din cei 1,4 milioane de palestinieni din Gaza.