Premierul Calin Popescu-Tariceanu si primarul Clujului, Emil Boc, s-au intalnit ieri, la Manastirea Nicula, la slujba prilejuita de Hramul Sfintei Maria Mari. Dupa ce s-au inchinat la Icoana Facatoare de Minuni, au descins in orasul de pe Somes si au vorbit de treburi comunitare.

Primarul i-a enumerat premierului proiectele cele mai importante si urgente ale comunitatii – sosea de centura, sediu pentru Filarmonica, stadion, groapa ecologica, extinderea aeroportului, iar Tariceanu l-a asigurat ca, in masura in care poate, Guvernul va finanta o parte dintre ele.

El a spus, totodata, ca resursele bugetului sunt reduse, si ca, probabil, pentru anumite proiecte se pot atrage si alte fonduri. De asemenea, a explicat ca cererea multor primari de a se ridica plafonul de indatorare a municipalitatilor trebuie analizata atent, deoarece nu multe orase isi pot permite sa gestioneze asemenea credite.

Apoi, premierul s-a intalnit si cu presa, care-l astepta de dimineata sa-l intrebe de cele politice si guvernamentale.

Deocamdata, nici remaniere, nici restructurare

Presa a dorit sa stie cum vede premierul declaratiile presedintelui UDMR, Marko Bela, despre necesitatea restructurarii guvernului, in sensul spargerii unor ministere, pentru eficientizarea lor. “Sunt anumite ministere-mamut si, la momentul potrivit, va voi anunta. Acum, nu avem in vedere o reorganizare”, a declarat premierul.

Intrebat pe cand preconizeaza o remaniere guvernamentala (cu trimitere la Mircea Cinteza), Calin Popescu-Tariceanu a raspus la fel: “Nu stiu, va anuntam noi”. In contextul discutiilor despre criza din Sanatate, premierul a spus ca nu este multumit de gestionarea sistemului.

El a precizat insa ca se lucreaza la extinderea bazei celor care cotizeaza la sistemul sanitar, deoarece “este aberant ca 4,5 milioane de cetateni sa sustina asistenta pentru 20 de milioane”.

Votul uninominal, avantaj pentru oamenii cu bani

Propunerile lui Emil Boc privind trecerea la votul uninominal sunt apreciate pozitiv de premier, care, insa, a facut cateva observatii. “Votul uninominal are multe avantaje, dar si dezavantaje. Foarte multi oameni cu bani ar putea sa acceada, datorita capacitatii de a investi in campanie.

Apoi, mai exista riscul ca anumite formatiuni sa nu mai aiba reprezentare parlamentara, si trebuie ca principalele partide sau doctrine sa fie reprezentate. Trebuie sa gasim solutia ca avantajele votului uninominal sa fie acordate cu cele ale votului proportional”, considera Calin-Popescu Tariceanu.