„Atunci cand vom avea in Romania si o coalitie a binelui dincolo de barierele politice, abia atunci ne vom lepada de Satana Coruptiei“, le-a spus, ieri, la ASE, presedintele PSD, Mircea Geoana, tinerilor studenti participanti la o scoala de vara pe teme de integrare europeana.

„Satana Coruptiei“ este o tema favorita in discursurile publice din ultima vreme ale lui Mircea Geoana, care foloseste tot mai des retorica predicatorilor americani pentru a vorbi de „raul“ care a pus stapanire pe Romania. Elementul de noutate este insa „coalitia binelui“.

Ideea i-a venit lui Mircea Geoana in timp ce se afla in Statele Unite si a testat-o mai intai intr-un interviu „par avion“ acordat agentiei de stat Rompres. Termenul, destul de vag, trimite, in esenta, la o asociere a oamenilor cinstiti impotriva oamenilor corupti.

Astfel, Geoana ar vrea ca din coalitia sa sa faca parte fostii presedinti ai Romaniei, actualul sef al statului, Traian Basescu, dar si tineri necorupti din partidele politice.

Nu se stie exact ce ar urma sa faca aceasta coalitie si daca exista vreo posibilitate practica de a functiona, dar Mircea Geoana spune ca este timpul sa nu mai vorbim de coruptie, in general: „Etichetarea raului ca „sistem ticalosit“ sau „capitalism de cumetrie“, desi corecta, ramane doar un slogan

electoral, daca nu este urmata de actiune si exemple“. Presedintele PSD a indicat coruptia acolo unde s-au creat „vaste imperii economice“ si, la fel ca Traian Basescu, a facut trimitere inclusiv la imperiile din mass media.

„Indiferent de culoarea politica, promovarea in stil fanariot si mafiot a intereselor personale si de grup a fost si este maniera de a abuza de parghiile politice, pentru a crea vaste imperii economice, de influenta, inclusiv in presa“.