In anii '80, un dictator dement a luat viata romanilor si a dat-o la schimb, printre altele, cu reactoare CANDU.

Oamenii au facut foamea, li s-au prapadit rudele, fara medicamente, prin spitale, dar puteau sa fie mandri ca tara lor va avea o centrala nucleara performanta.

Cei care mai credeau ca Nea Caisa vrea sa ne scape de rusi se bucurau ca, dupa incheierea lucrarilor, vom depinde mai putin de petrolul sovietic.

Cei care se temeau de un nou Cernobal aveau garantia canadienilor care au proiectat centrala, dotata cu cel mai sigur tip de reactor, pe plan mondial. Au venit anii '90, investitiile s-au oprit, apoi s-au reluat, taras-grapis.

Acum, din zece becuri care ard in Romania, unul e aprins de Cernavoda. Daca functiona la intreaga capacitate, factura pentru importurile de energie s-ar fi redus la jumatate.

Curentul mai ieftin produs astazi a fost platit deja. Romanii ar trebui sa-si incaseze "dividendele" pentru sacrificiile facute. Greenpeace, acest guru planetar al ecologiei de opereta, a pus in scena un spectacol de 23 August, cu doua saptamani mai devreme.

Scopul - sa-i faca pe romani sa le fie rusine ca pun la lucru forta atomului.

Ideile promovate de activistii verzi par la fel de promitatoare ca mirajele activistilor rosii: o lume mai sigura si mai curata, in care oamenii dau la pedale ca sa ajunga dintr-un oras in altul, se incalzesc cu energie solara, in special noaptea, si poarta o elice in frunte, asteptand sa adie vantul, ca sa nu asculte stirile la un radio cu baterii, care polueaza.

Din pacate pentru naturalistii din spatiul Schengen, noi am mai trait deja o utopie. Intr-o Republica Ecologista stim ce ne asteapta: bolnavii care nu pot merge pe bicicleta vor fi inchisi in case si soarele se va da pe cartela.

Atunci cand nu va batea vantul, vom fi obligati sa alergam cu turbina eoliana in carca. Intr-o lume abstracta, ideile grinpisilor n-ar fi de tot absurde: cine sa nu-si doreasca tehnologii nepoluante?

In lumea reala, din doua rele o alegi pe cea mai mica. Intre dioxidul de carbon, care distruge clima la nivel global, indiferent de locul de emisie si deseurile radioactive care, eventual, polueaza pestera unde sunt depozitate, tehnologia nucleara e fara discutie mai curata.

Renuntarea la tehnologie si intoarcerea la natura suna frumos, in teorie. Noi le vedem in practica, la tara, unde gospodarii care folosesc calul si plugul de lemn, nepoluante, reusesc sa-si asigure subzistenta familiei. Restul, celelalte 10 milioane, vor fi ele hranite de Greenpeace?

Romanii s-au intalnit cu militantii verzi atunci cand Aurul Baia Mare a poluat Tisa. Accidentul i-a socat pe toti cei carora le pasa de natura, fie ei romani, unguri sau alti europeni.

Greenpeace s-a implicat, a descins la locul faptei si a elaborat un raport extrem de otravit la adresa autoritatilor. Bine le-a facut, ne-am spus.

Nici dupa ce cazul Tisa a devenit subiect de analiza in facultatile de relatii publice nu s-a pierdut increderea in Greenpeace.

Specialistii in PR dau ca exemplu campania de incriminare a vinovatilor, in care s-au folosit inclusiv cadavre ale unor pesti de crescatorie ca sa se demonstreze poluarea facuta de romani pe o apa curgatoare.

Timpul a trecut si a inceput agresiunea ucrainenilor impotriva Deltei. ONG romanesti si-au indreptat privirile spre Mecca ecologiei. Degeaba.

Intr-un tarziu, grinpisii au explicat ca nu-i priveste cazul, intrucat ei se ocupa doar de probleme globale, hai, cel mult continentale, nu si de un amarat de diferend local!

Pai, sa ne ierte Dumnezeu pentru carasii decedati in Tisa, dar efectul cianurilor scade in timp si in spatiu pe masura departarii de sursa poluanta. De cealalta parte, Bastroe distruge definitiv un echilibru fragil si specii care nu au corespondent global.

Cui foloseste, deci, aceasta organizatie "globala"? Cinicii ar putea raspunde simplu - producatorilor de titei, de exemplu. E greu de crezut ca, la indemnul verzilor, romanii isi vor cheltui banii pe celule solare, cand n-o fac nemtii.

Ori ca-si vor reduce consumul casnic de energie, si asa cel mai mic din Europa. Chiar daca ar face-o, efectul "global" ar fi nesemnificativ.

Mai important ar fi ca, pana rezolva problemele cu clima mai-marii lumii, noi sa reusim sa pastram ceea ce sta in puterea noastra, si anume diversitatea speciilor de animale si plante pe care le-am mostenit.

Pentru ca si-a propus un obiectiv concret, "Salvati Delta", o asociatie "locala" cu mai putina notorietate si resurse, a obtinut un rezultat concret: interzicerea pescuitului industrial al stiucii.

Nu-i nimic, obtinerea unui viitor luminos ramane pe umerii vizionarilor de la Greenpeace.