Focul Viu, un fenomen geologic unic in Europa, risca sa fie acoperit de pamant, ca urmare a alunecarilor de teren determinate de ploile din ultimele zile.

"Flacara vesnica" apare datorita emanatiilor de gaze naturale, care se aprind de la frecarea cu pamantul.

Insa ploile cazute duminica in judetul Vrancea au produs alunecari de teren pe valea Milcovului, in zona comunei Andreiasu de Jos, punand in pericol existenta Focului Viu.

"Scenele si bancile amenajate in fata Focului Viu au luat-o la vale din cauza alunecarilor de teren, patru case au fost distruse, iar altele doua sunt grav avariate", a declarat primarul comunei Andreiasu de Jos, Ion Budeanu.

Dupa cum spune Silviu Chiriac, de la Agentia de Protectie a Mediului Focsani, in zona se petrec alunecari de teren de 15 ani si mai este doar o problema de timp pana Focul Viu va fi acoperit de pamant.

"Rezervatia se afla pe treimea superioara a versantului de pe raul Milcov si, din cauza compozitiei solului, el aluneca in profunzime. De-a lungul timpului, s-a incercat stabilizarea pasunii cu copaci, insa masurile nu au avut efect. Acum, ploile au accentuat aceasta tendinta si in cativa ani va aluneca intreg versantul.

Totusi, poate gazele isi vor gasi o alta cale de a ajunge la suprafata", ne-a declarat Silviu Chiriac.

In ceea ce-i priveste pe locuitorii din zona, primarul comunei a anuntat ca cei afectati de alunecarile de teren vor primi locuri de case pe raza comunei Odobesti.