Aproximativ 70 la suta din cetatenii chinezi care au obtinut viza de sedere temporara in Romania, adica 2.730 de persoane, desfasoara activitati comerciale, conform datelor furnizate de catre Autoritatea pentru Straini.

Un procent ridicat il inregistreaza si comunitatea de italieni din Romania, cu aproape 2.000 de persoane care conduc cel putin o afacere pe teritoriul Romaniei.

Pe locul al treilea in topul strainilor cu initiativa antreprenoriala se situeaza cetatenii turci, care desfasoara activitati comerciale in proportie de 30 de procente, adica un numar de aproximativ 1.400 de persoane.

Un numar de 9.760 de cetateni straini, adica aproximativ 20 de procente din total, desfasoara activitati comerciale.

Densitatea cea mai mare a acestui tip de activitati comerciale se regaseste la nivelul Capitalei si al judetului Ilfov, care intrunesc impreuna 50 la suta din total. Judetele Timis si Constanta sunt urmatoarele pe lista locurilor de investitie, cu 8,5 si respectiv 3,9 de procente din total.

Ai profit, ai viza de sedere

Toti cetatenii care provin din alte tari decat UE, SUA, Canada, Japonia (cu care exista acorduri bilaterale) au nevoie de viza de sedere si de avizul Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS) pentru a putea demara o afacere.

Acestia trebuie sa prezinte initial un plan de afaceri viabil pentru a primi viza de sedere.

Legea ii mai obliga sa investeasca minimum 50.000 de euro in cazul unei societati cu raspundere limitata, 70.000 de euro in cazul unei societati pe actiuni sau sa creeze cel putin 10 locuri de munca.

Pentru prelungirea valabilitatii vizei, dupa un an, cetatenii straini trebuie sa aduca documente justificative ale prezentei lor in Romania, cum ar fi extras de cont, extras de la administratia financiara si alte acte care demonstreaza ca afacerea exista si aduce profit.