Anuntata investitie portugheza din orasul Lehliu Gara va avea o capacitate de 100.000 de tone pe an, ea putand acoperi 30 la suta din necesarul intern de motorina, a declarat, ieri, Carlos Gil, director Biomart Romania, membra a grupului Martifer, in cadrul unei conferinte de presa, organizata de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS).

"Am ales Romania datorita existentei unor suprafete intinse de campie, ideale pentru plantarea semintelor uleioase. In al doilea rand, in vederea aderarii la UE, Romania va trebui sa respecte prevederile europene. Pana la sfarsitul lui 2005 trebuie ca 2 procente din benzina si motorina utilizate in transport sa fie inlocuite cu biocombustibil", a mai precizat Carlos Gil.

Avantajele acestui combustibil sunt pretul de achizitie mai mic si aspectele ecologice ca reducerea emisiilor de dioxid de carbon si de sulf.

In acest moment, biodieselul se foloseste drept carburant pentru motoarele diesel in amestec de 2 sau 5 procente cu motorina.

"Marii producatori germani au efectuat teste utilizand biodiesel pur si nu au constatat probleme ale motorului. Probabil ca in viitor va putea fi utilizat in stare pura ca si combustibil", a mai explicat oficialul portughez.

Investitia totala se ridica la aproximativ 75 milioane de euro. O mare parte a investitiilor, 13 milioane de euro, se va duce spre achizitionarea de teren.

Pentru a functiona la capacitate maxima, fabrica are nevoie de 200.000 de hectare cultivate cu rapita sau floarea-soarelui.

"Intentionam sa cumparam 50.000 de hectare si sa contractam productia de pe 150.000 de hectare", a mai adaugat reprezentantul grupului portughez.

Productia va fi destinata atat pietei interne, cat si celei externe. Investitorul va beneficia de scutirea de taxe si impozite pe o perioada de 3 ani.