Razboiul declaratiilor continua intre Consiliul National al Audiovizualului si Societatea Romana de Radiodifuziune.

"Daca ar fi sa aplicam legea corect, si postul public de televiziune si cel de radio emit pirat", declara, recent, presedintele CNA, Ralu Filip, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul.

Filip a mai afirmat ca nu vrea sa inchida postul Radio Romania Muzical, ci doar sa se gaseasca o posibilitate pentru ca acesta sa intre in legalitate.

Tot el spunea, intr-o adresa remisa SRR pe 3 august, ca este posibil "ca in sedinta din 25 august sa supunem Consiliului anularea licentelor pentru programul Romania Muzical".

Ce-i nedumereste pe reprezentantii SRR este faptul ca postul Romania Muzical "George Enescu", care emite 24 de ore din 24, are o oferta de programe unicat si nu intra in concurenta directa cu nici un post romanesc cu profil asemanator.

Prin urmare, acestia considera atacul direct al lui Ralu Filip destul de straniu, mai ales ca, in vara anului 2004, intr-o sedinta publica, in unanimitate, membrii CNA au avut o pozitie total favorabila fata de Romania Muzical, considerand ca este absolut nevoie de un asemenea post pe teritoriul tarii.

SRR sustine ca nu detine sau foloseste frecvente peste numarul permis de lege si considera solicitarea CNA de a renunta la una dintre frecventele din Bucuresti ca fiind "netemeinica si nelegala", pornind si de la articolul 71 din Legea audiovizualului din 2002, care este interpretat diferit de reprezentantii celor doua institutii.

SRR traduce sintagma "o retea pentru posturile regionale si locale in AM si FM" prin "doua posturi, unul regional si unul local", iar CNA prin "un singur post, unul regional si altul local".

CNA a solicitat, in iulie, Societatii Romane de Radiodifuziune sa renunte la una dintre cele patru frecvente pe care le opereaza in Bucuresti, bazandu-se pe faptul ca, in conformitate cu Legea audiovizualului, o societate nu poate avea mai mult de doua licente de radio intr-un singur oras.

Potrivit lui Ralu Filip, SRR ar putea opera in Bucuresti doua retele nationale si una regionala sau locala, in timp ce, in prezent, societatea opereaza una regionala (Radio Muzical), una locala (Radio Bucuresti), celelalte doua - Radio Romania Actualitati si Radio Cultural - fiind nationale.

"Romania Muzical emite in Bucuresti de acum opt ani, noi in 2004 nu am facut decat sa schimbam frecventa, la solicitarea SRR. Ceea ce am aprobat nu are nici o legatura cu problema actuala", a declarat presedintele CNA pentru Mediafax.

In acelasi timp, SRR considera ca n-ar fi putut schimba frecventa postului Romania Muzical pe 104,8 MHz daca nu s-ar fi aflat in legalitate si totul s-a facut cu acordul scris al CNA.

Filip a mai spus ca, in sedinta CNA din 25 august, va supune la vot anularea uneia dintre frecventele SRR din Bucuresti.