Casa din Ketcham (Idaho) in care marele prozator american Ernest Hemingway s-a sinucis, in urma cu peste 40 de ani, va fi deschisa in curand vizitatorilor, fiind transformata intr-un muzeu, informeaza editia electronica a cotidianului francez "Le Figaro".

In aceasta casa, Hemingway si-a petrecut ultimii trei ani din viata. Pe 2 iulie, 1961, la ora 7.30, Hemingway avea sa-si traga un glonte in cap, folosindu-si pusca de vanatoare.

Prozatorul venise pentru prima oara in aceasta regiune in 1930, cand a ramas la hotelul Sun Valley Lodge. Aici, in camera 206, se pare ca ar fi terminat lucrul la romanul sau "Pentru cine bat clopotele".

In 1959, Hemingway avea sa-si cumpere aici o casa unde urma sa locuiasca impreuna cu Mary, cea de-a patra sa sotie. Casa va fi deschisa publicului in urma unei decizii a "Hemingway House Foundation", fundatie creata in urma cu doi ani tocmai pentru a restaura aceasta cladire.

"E o comoara. Sper ca publicul sa aiba sansa sa o vada. Locul vorbeste atat de mult despre lucrurile pe care le iubea Hemingway", a declarat Susan Beegel, editoare a "The Hemingway Review".

Mary a continuat sa locuiasca in aceasta casa inca 35 de ani dupa moartea sotului sau. Casa a ramas cumva impietrita in anul in care Hemingway s-a sinucis.

Vecinii proprietatii lui Hemingway nu sunt foarte incantati de transformarea acestei case intr-un muzeu, temandu-se de "carnavalul turistic" pe care ar putea sa-l provoace. In septembrie, va fi organizat aici un festival de literatura, dar nimeni nu se asteapta ca atunci casa sa poate fi vizitata.

Oricum, nimeni nu va trebui sa pronunte cuvantul "sinucidere", pentru ca localnicii refuza sa creada ca scriitorul s-ar fi sinucis.