Emotiile au luat sfarsit, acum noul guvern de la Sofia se poate apuca de treaba. Inundatii, integrarea europeana, reformele economice, toate acestea sunt obiective imediate pentru premierul Serghei Stanisev, declarate chiar la inceperea sedintei extraordinare a parlamentului de la Sofia, convocata ieri.

Chiar daca interpelarile s-au prelungit ieri mai mult decat era prevazut, cu 169 de deputati, in parlamentul cu 240 de locuri, coalitia de centru-stanga, din care fac parte cele mai mari trei formatiuni parlamentare, nu avea de ce sa aiba probleme cu sprijinul parlamentar.

Chiar inainte de vot, socialistii au anuntat ca renunta la procedura votului secret, sustinuta la anterioarele incercari de formare a guvernului.

In plus, Uniunea Populara Bulgara, care detine 13 locuri in actualul legislativ, a precizat ca va vota impotriva guvernului inca de luni, nefiind de acord cu numirea lui Stanisev in functia de premier. Procedura votului nu a fost insa fara surprize.

Liderul coalitiei nationaliste Ataka, Volen Siderov, a fost dat afara din plen, pentru ca l-a acuzat pe seful statului ca "isi bate joc de identitatea nationala a bulgarilor".

Acord semnat

In cursul diminetii de ieri, presedintele bulgar, Gheorghi Pirvanov, i-a incredintat premierului desemnat, Serghei Stanisev, cel de-al treilea mandat de formare a unui guvern.

Procedurile de formare a unui nou guvern, pentru care Constitutia bulgara prevede un termen maxim de o saptamana, au fost finalizate in doar cateva ore, iar Stanisev a prezentat structura noului guvern la scurt timp dupa primirea mandatului.

Pirvanov i-a acordat mandatul liderului socialist imediat dupa ce Partidul Socialist (PSB), Miscarea Nationala Simeon al II-lea (MNS II) si partidul minoritatii turce, Miscarea pentru Drepturi si Libertati (MDL), au semnat, luni, un acord de coalitie. Potrivit acestui acord, socialistii vor avea in viitorul executiv opt portofolii, inclusiv unul de vicepremier.

Noii ministri

PSB i-a nominalizat pe Ivaylo Kalfin pentru functia de ministru de externe si vicepremier, pe Rumen Ovcearov pentru functia de ministru al economiei si energiei, pe Peter Mutafciev la conducerea Ministerului Transporturilor si Comunicatiilor.

Au fost de asemenea nominalizati Rumen Petkov pentru Ministerul de Interne, Stefan Danailov la Ministerul Culturii, Assen Gagauzov in fruntea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Lucrarilor Publice, Radoslav Gaydarski, ministru al sanatatii, si Emilia Maslarova pentru functia de ministru al muncii si securitatii sociale.

Miscarii Nationale Simeon al II-lea i-au revenit, potrivit acordului de coalitie, cinci posturi ministeriale si un mandat de vicepremier.

MNS II a facut modificari surprinzatoare in lista de ministri, cea mai importanta dintre acestea fiind retragerea din Cabinet a vicepremierului in exercitiu si vicepresedinte al partidului, Plamen Panayotov.