Elena Udrea, consiliera presedintelui Traian Basescu, isi aminteste ca una dintre primele afaceri comune ale sotului sau, Dorin Cocos, cu Alexandru Bittner, prietenul lui Adrian Nastase, este firma Trei Cocosi - Complex International SRL, cu sediul in Parcul Herastrau din Bucuresti.

Firma a infiintat ulterior un restaurant cu acelasi nume, frecventat de protipendada bucuresteana. Elena Udrea uita sa mentioneze insa ca din anul 2000, cand a fost infiintata firma, au inceput schimbarile repetate in actionariat, atat de specifice grupului de afaceri Cocos-Bittner.

Asociatii Elenei Udrea

Printre iesirile si intrarile in societate, la scurt timp dupa fondarea acesteia, i s-a facut loc si Elenei Udrea.

Ea nu a zabovit prea mult in scriptele firmei, alaturi de sotul sau si de Bittner, pentru ca, aidoma celor doi, a facut loc unor apropiati ai gruparii care le-a luat locul in mai toate afacerile comune.

Este vorba despre Petre Ion si Olimpia Ulrich, personaje despre care „Evenimentul zilei” a dezvaluit recent ca figureaza in majoritatea firmelor infiintate de „triada” Bittner-Petrache-Cocos.

De altfel, Petre Ion si Olimpia Ulrich mai sunt asociati cu Dorin Cocos si in alte cinci societati. Ba chiar, in Elan Grup SRL figureaza si consiliera lui Basescu, Elena Udrea, care ne-a spus ca prin aceasta societate a incercat sa administreze un restaurant. „Nu a mers. Firma nu mai are activitate de mult: de vreo doi-trei ani”, a adaugat sefa cancelariei presedintelui.

Partenerii lui Berlusconi

Acum, in afara de „paravanele” Olimpia Ulrich si Petre Ion, actionariatul firmei Trei Cocosi o mai include si pe o anume Alexandrina Tinca, in varsta de 66 de ani.

Toti acestia detin 63% din firma. Restul procentelor la Trei Cocosi este controlat de Cofigen SA, o companie de investitii imobiliare cu sediul in orasul elvetian Geneva.

Cofigen SA este un nume controversat in mediul de afaceri al tarii cantoanelor, ca urmare a unui scandal financiar generat de o mai veche tranzactie cu Silvio Berlusconi, actualul premier al Italiei si amic cu Adrian Nastase.

Acum 40 de ani, Berlusconi a investit intr-un cartier rezidential, avand o capacitate de 4.000 de locuitori. Investitiile celui ce avea sa devina premier al Italiei au sarit cu mult peste planul de afaceri initial.

Asa ca Berlusconi a fost nevoit sa se imprumute pentru a-si finaliza proiectul. A gasit rapid doua surse elvetiene de finantare, una dintre ele fiind compania Cofigen SA, condusa la acea vreme de bancherii Titto Tetamani si Enrico Braggiotti. Acesta din urma a fost judecat in procesul Enimont si exilat la Monte Carlo.

Spaland banii Mafiei

A doua sursa de finantare a proiectului lui Silvio Berlusconi a fost firma elvetiana ETI AG Holding, acuzata, la randul ei, ca a spalat banii Mafiei. Aceasta din urma a fost dizolvata, iar patronul ei, Ercole Doninelli, a fost inchis.

Imprumutul acordat lui Silvio Berlusconi a fost garantat de Banca Svizzera-Italiana (elvetiano-italiana). Cativa zeci de ani mai tarziu, cand Berlusconi a atins apogeul carierei sale politice, dedesubturile ciudatei tranzactii au explodat in presa din Peninsula.

Astfel, s-a mai aflat ca in anul 1973 premierul italian si-a infiintat societatea de constructii Italcantieri SRL cu 500 de milioane de lire italienesti, bani proveniti din imprumutul elvetian.

Cheia succesului: suveica plus interpusi

Ne intoarcem in Romania din prezent, la interesantul parteneriat dintre Cofigen SA si grupul comercial fondat de Bittner si de oamenii sai.

Practic, firma elvetiana participa in sistem suveica in 13 societati, printre care si Trei Cocosi - Complex International SRL. Din celelalte, le amintim pe cele mai importante: Lipsca 2000 SA, Comprest SA, Supermob SA, Top Invest etc.

In toate cele 13 societati apar oamenii lui Bittner in pozitii de actionari sau administratori: Petre Ion, Gabriel Mihnea Lucov, Olimpia Ulrich si Radu Jianu. Toti acestia sunt legati ombilical de afacerile cuplului Udrea-Cocos, cu care sunt asociati in alte afaceri pe care „Evenimentul zilei” le-a dezvaluit recent.

Mai trebuie spus ca elvetienii de la Cofigen din firma Trei Cocosi apar intotdeauna in imperiul construit la umbra lui Bittner, alaturi de doua societati off-shore, cu sediul in paradisurile fiscale din Marea Britanie. Este vorba despre Melwood & Partners si Mastertrade Group LTD, doua casute postale din Londra.

Partenerul din Geneva

Compania elvetiana Cofigen este un alt lant de tip suveica, actiunile sale fiind administrate de alte 15 societati elvetiene cu regim de off-shore. Cantonul Geneva este renumit pentru facilitatile sale fiscale si garantia secretului bancar.

Personajul central al structurii Cofigen SA este elvetianul Paul Cuanillon, un consultant specializat pe finantari imobiliare. Acesta este si domeniul de activitate al companiei Cofigen SA.

Si tot aceasta este plaja de afaceri in care functioneaza si persoanele juridice care o controleaza. Practic, fiecare dintre cele 15 societati off-shore administreaza proprietati imobiliare ori unitati din industriile turismului, restaurantelor sau divertismentului, aflate in diferite puncte ale cantonului elvetian Geneva.

In plus, prin asocierea cu firmele imobiliare romanesti, membre ale „grupului de interese” Bittner-Cocos, elvetienii de la Cofigen scot un profit apreciabil si din tara noastra.

Basescu o apara pe Elena Udrea

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la Maracineni, ca Elena Udrea si sotul sau, Dorin Cocos, raspund de legalitatea afacerilor familiei.

„Va rog sa-l intrebati pe sotul doamnei sau pe doamna. Daca sunt ilegale, e grav. Daca sunt legale, mi se pare ca toti avem dreptul la o afacere legala. Sau s-au interzis afacerile legale si sunt bune cele facute numai de mafioti? Ramane sa decidem”, a spus seful statului.

El a raspuns astfel unor intrebari legate de serialul prezentat de „Evenimentul zilei”, potrivit caruia Cocos este implicat in afaceri cu apropiati ai PSD pe care Basescu i-a numit mafioti in campania electorala.

Intrebat daca Dorin Cocos este veriga intre el si PSD, Basescu a spus: „Intrebarea dumneavoastra demonstreaza tupeul unor mafioti! Mafia plateste si intreaba: nu cumva si dumneavoastra sunteti!?”.

Tun imobiliar in Herastrau de 70 de milioane de euro

Firma Trei Cocosi - Complex International SRL, infiintata de Dorin Cocos, sotul consilierei presedintelui Basescu, Elena Udrea, si de Alexandru Bittner, prieten cu Adrian Nastase, are sediul in Bucuresti, in Parcul Herastrau (Soseaua Nordului nr. 7-9).

Exact la aceeasi adresa mai este inregistrata o alta firma care face parte din hatisul de afaceri al gruparii: SC Domino Impex 94 SA.

Si in aceasta figureaza omniprezentii prieteni a lui Bittner si Cocos: Petre Ion, Olimpia Ulrich si Gheorghe Negrea. Grosul actiunilor (50a) este detinut insa de Carmen Finis, sotia lui Daniel Bartolomeu Finis, un afacerist privilegiat in timpul guvernarii PSD.

El a fost membru in consiliul de administratie al SC Parcul Turistic si de Agrement Snagov SA, firma care ar fi trebuit sa administreze proiectul esuat „Dracula Park”. Finis a mai facut parte din CA al Neptun-Olimp SA, unde a fost coleg cu Roxana Bichel, o alta apropiata a familiei Nastase.

Ingineria

Domino Impex 94 SA, firma in care apar oamenii lui Bittner si Cocos, a devenit proprietara a sapte hectare de teren, amplasate pe malul nordic al Lacului Herastrau, dupa ce in anul 1999 a incheiat un contract de asociere in participatiune cu defunctul Birou de Turism si Tineret (BTT).

Prin asociere, BTT intra in afacere cu activele bazei BTT Tenis Club Herastrau si cu terenul aferent, care acum valoreaza in total o suma fabuloasa: intre 50 si 70 de milioane de euro!

In schimb, Domino Impex 94 se obliga sa investeasca in patrimoniul pus la dispozitie, urmand sa-l administreze timp de 15 ani de la incheierea contractului. Din partea BTT a semnat seful din acea vreme, Liviu Vaclea. Adica cel care, doi ani mai tarziu, a fost arestat sub acuzatia ca prin astfel de contracte a devalizat institutia pe care o conducea.

Asocierea cu BTT a dat SC Domino 94 SRL dreptul de preemptiune la cumpararea activelor BTT, prin negociere directa. Acum, pe fostul teren al BTT, Domino 94 SA a infiintat doua restaurante de fite, un club de tenis (Tenis Club Herastrau-TCH), un bar de zi, o terasa, un salon de masaj si sauna.

Legatura Finis-Bittner

Legaturile lui Finis cu Bittner sunt trainice si vechi, primul fiind cel de la care a preluat Bittner actiunile din SC Piscicola Tour SRL Jurilovca, unul dintre marii concesionari din Delta Dunarii.

Initial, in aceasta firma Finis a fost asociat cu Vladimir Popa, fiul unui fost ambasador al Romaniei in Iugoslavia. Acum, majoritatea actiunilor sunt controlate de Heavy Industry LTD, un off-shore inregistrat in Insulele Virgine, despre care se stie ca este al lui Bittner.

Prietenia lui Bittner cu Finis este oricum de notorietate, cei doi fiind vazuti des jucand tenis sau table in clubul din Herastrau.