Sa fii inginer sau economist pare o conditie necesara sa ajungi pe lista FIFA. Printre cei sase arbitri care reprezinta forul condus de Ion Craciunescu in afara tarii si-au facut cu greu loc un profesor si un jurist. Jumatate din ei sunt ardeleni. Toti au neveste si copii, mai putin Alexandru Deaconu, care inca isi mai cauta consoarta.

La fel de negri pe maini de tus, ca si Adrian Mutu dupa ce a citit "Idiotul" - editie veche, fluierasii au printre hobby-uri lectura, muzica si, pentru a fi conectati la secolul vitezei, calculatoarele, motocicletele si masinile. Lista arbitrilor internationali trebuia sa cuprinda sapte nume.

Focsaneanul Ionica Serea a fost aruncat insa pe usa din dos din "elita" arbitrajului pentru ca a facut praf o semifinala de Cupa Romaniei (Dinamo - FC National 4-1), tricoul sau negru luand nuante alb-rosii. Cei sase "magnifici" sunt Alexandru Tudor, Augustus Constantin, Marian Salomir, Alexandru Tudor, Sorin Corpodean si Cristi Balaj.

Per total, o adunatura de bibilici in care singurul care face galagie cand grupul este deranjat e boss-ul CCA, Ion Craciunescu. Indivizi care ii innebunesc pe antrenori, pe conducatori, si isi determina uneori seful sa transpire la emisiunile televizate pentru a le explica greselile.

Unii dintre cei mai importanti actori dintr-un meci, arbitrii costa 825 de euro: 325 de euro pentru "central", cate 200 de euro pentru fiecare asistent si 100 de euro pentru arbitrul de rezerva. Arbitrii FIFA mai primesc cate 100 de dolari pe luna, un fel de salariu de excelenta.

Chiar daca banii nu vin direct de la cluburi, brigada de arbitri este printre cele mai ieftine "piese" care iau parte la o partida. Sunt situati mai bine decat doctorii de pe Salvare, care primesc de obicei pentru o partida in jurul a 250 RON, dar sub jandarmi, care, in functie de efectiv, obliga cluburile, la fiecare meci, la o cheltuiala, in medie, de 4.000 RON.

La un buget mediu anul de 3,5 milioane de dolari pentru fiecare club, suma necesara arbitrilor reprezinta 0,71%. Aproape la fel de putin cat suma medie folosita de un club pentru transferuri, 1,01 % din bugetul anual.

Chiar daca aceasta medie este situata la aproape 350.000 de dolari, discrepantele dintre cluburi sunt imense, Dinamo si Poli Timisoara investind in jucatori peste 40% din bugetul stabilit pentru actualul sezon, adica 2,1 milioane de dolari.

Ajung la 8.300 de euro pe an

In medie, un arbitru de pe lista FIFA ajunge la un venit anual de aproximativ 8.300 de euro. Un central ajunge sa conduca in jur de 20 de partide pe sezon in Divizia A, fluierasii internationali ajungand rar sa arbitreze si in esaloanele inferioare. La nivelul ligii secunde sau in Divizia C ajung numai in momentele cand sunt retrogradati.

Este cunoscut cazul lui Anton Helesteanu, care a fost trimis in "C" deoarece avea afaceri cu presedintele clubului Poli Iasi, Marius Stan.

Controversati in lotul pentru "A"

Pe lista ce cuprinde fluierasi care nu au ecuson FIFA si vor arbitra cu precadere in Divizia A apar si nume controversate. Unul dintre ele este chiar fiul boss-ului arbitrajului romanesc, Teodor Craciunescu.

Acesta parasise pentru o perioada tara pentru a se scoli in Elvetia, tatal sau declarand ca astfel nu mai va fi supus criticilor venite din presa, critici aduse insa in urma unor prestatii neconvingatoare.

Marius Martis este un alt central asupra caruia planeaza o serie de semne de intrebare, "centralul" fiind un apropiat al interlopului Nicu Gheara, personajul care i-a facut pe Dumitru Dragomir si Gigi Becali sa-si inghita limba la o emisiune televizata.