Incalcand toate conventiile internationale in materie de prizonieri de razboi sau drepturi ale copilului, soldatii americani au tinut captivi cinci copii irakieni, toti sub 10 ani. Motivul? Sa-i forteze pe locuitorii satului Mazraa, situat in apropiere de Baiji, sa predea un grup de adolescenti care au "profanat uniforma" soldatilor americani.

"Fortele de politie au inconjurat satul Mazraa, au luat ostatici cinci copii si au cerut locuitorilor, cu ajutorul unor portavoce, predarea adolescentilor care au fost filmati, la inceputul acestei saptamani, ca se bucurau de uciderea unor soldati americani, aruncandu-le hainele in sus".

Aceasta este informatia transmisa de agentia chineza Xinhua, care citeaza o sursa anonima din politia orasului Badji. Stirea nu a fost confirmata din alte surse, iar agentia chineza de presa subliniaza ca armata americana a declarat ca nu are informatii legate de un posibil incident de asemenea natura.

Intre timp, ieri, capitala Irakului a fost zguduita de trei explozii cu masina-capcana, care au provocat moartea a cel putin 43 de persoane si ranirea altor 76.

Au fost avariate 22 de vehicule, 19 civile si trei ale politiei, a anuntat Ministerul de Interne, care a precizat ca bilantul a fost realizat in urma informatiilor primite de la mai multe spitale din capitala.

Prima dintre bombe a explodat in interiorul uneia dintre principalele statii de autobuz, utilizata de cei care fac naveta catre si dinspre Bagdad. Doua autobuze pline cu pasageri au fost incendiate. Dupa circa 10 minute a avut loc o a doua explozie, la intrarea in statie, intr-o zona aglomerata. Serviciile de ambulanta au intervenit pentru a trata ranitii.

In acel moment, o noua explozie s-a produs pe drumul dintre autogara si unul dintre spitalele din apropiere. Printre victime se numara politisti si personal medical. Imagini de cosmar puteau fi vazute ieri, pe strazile capitalei irakiene. Oameni care cautau prin ruine sau printre ramasite carbonizate de masini, femei care isi plangeau mortii.

Asemenea lucruri se intampla in aproape fiecare zi, in Irak.

Alte incercari

Triplul atac de ieri survine in timp ce liderii politici de la Bagdad s-au reunit pentru a relua negocierile asupra Constitutiei. Ei n-au reusit sa ajunga la un acord inaintea termenului-limita de luni si mai au acum la dispozitie mai putin de o saptamana pentru a ajunge la un compromis.

Chiar daca politicienii spera ca adoptarea Constitutiei sa duca la reducerea violentelor, acest lucru pare imposibil. Ramura irakiana a Al-Qaida a anuntat deja ca va ataca pe oricine este implicat in procesul de redactare a Constitutiei si in referendumul menit sa aprobe documentul.

Daca nici la 22 august nu se ajunge la un compromis, parlamentul va fi dizolvat, conform Constitutiei din 2004, si vor fi convocate noi alegeri.

Mortii secreti

Pe de alta parte, "The Independent" publica, ieri, un articol cutremurator despre morga din Bagdad, unde zilnic sunt aduse zeci de cadavre, fara sa fie macar numarate. Corpurile sunt ingropate rapid, din lipsa de spatiu, uneori fara a fi identificate.

Conform cotidianului britanic, iulie a fost cea mai sangeroasa luna in capitala Irakului: 1.100 de cadavre au fost aduse la morga, mare parte dintre ele aratand ca si cum decedatii ar fi fost batuti si torturati.

Cifra este secreta, spre deosebire de cea a soldatilor americani morti in Irak. Un nou bilant publicat de Associated Press afirma ca cel putin 1.858 de membri ai armatei americane au murit pe campul de lupta, din martie 2003.