Este in sarcina celor care fac aceste acuze sa demonstreze ca aceste stenograme exista si, daca exista, sa vedem cine le-a facut si sa fie trasi la raspundere cei vinovati”, declara, marti, presedintele PSD. Mircea Geoana e diplomat. Stie sa dea declaratii astfel incat sa cada in picioare. A negat autenticitatea stenogramelor, dar si-a lasat si o portita in caz ca...

In ce ne priveste, ca jurnalisti, suntem incredintati ca stenogramele sunt reale. Prea s-au potrivit acele dialoguri cu realitatile politice, prea fidel sunt redate ticurile verbale, prea credibile sunt personajele, prea vie este intreaga dramaturgie pentru a fi putut fi inventata.

Cu totul altfel stau insa lucrurile din punctul de vedere al anchetei penale. Nu poti condamna pe cineva doar pe baza a ce scrie in ziare. Este nevoie de cu totul altfel de probe, destul de greu de obtinut in cazul de fata.

Si Geoana stie asta. Liderii PSD sunt convinsi ca nu exista nici o urma a discutiilor din timpul cat ei erau jupanii tarii. Iar daca totusi va iesi ceva, atunci raspunderea va fi a celor care au facut inregistrarile! Functionara al carei nume l-am gasit in incheierea uneia dintre stenograme are, asadar, motive serioase sa se teama.

Din punctul de vedere al liderului PSD, nu poate fi vorba decat, cel mult, de transcrierea unor inregistrari ilegale, efectuate de niste „entitati statale si parastatale”.

Daca fostul ministru de externe a trecut testul diplomatiei, el l-a picat cu brio pe cel al responsabilitatii politice. Pentru ca dincolo de aspectul juridic oarecum confuz, stenogramele reprezinta un caz politic, un adevarat manual de rele practici in domeniul guvernarii.

Ca lider care a promis reformarea partidului, Geoana nu numai ca avea ocazia sa se foloseasca de stenograme pentru a face curatenie, dar era chiar obligat sa faca acest lucru. Inainte de a se afla pe masa procurorilor, dosarul stenogramelor trebuia sa se afle pe cea a noului lider al PSD.

Nu s-a intamplat asa. Mircea Geoana a preferat sa se solidarizeze cu eroii negativi ai stenogramelor. Daca a crezut ca astfel isi apara partidul, se insala. De fapt, nu face decat sa apere toate tendintele totalitare, toate cumetriile politico-economice si tot caracterul de regim de ocupatie al guvernarii, care transpare din respectivele texte.

Mai grav, ne convinge ca, odata revenit la putere, PSD va guverna dupa aceleasi practici. Si ca promisa primenire a PSD va veni, poate, cine stie, undeva in viitorul sau stagiu ca partid de opozitie.

P.S. Ne parvin pe diferite cai semnale potrivit carora bunele intentii ale lui Geoana privind reformarea PSD sunt reale, dar se lovesc de forta nebanuita a vechilor structuri de interese. Oare asa de puternice sa fie aceste structuri incat sa-l faca pe Geoana sa joace dupa cum canta ele in scandalul stenogramelor?