Rechizitoriul intocmit de PNA Timisoara in dosarul „Electrica Banat” continua sa scoata la lumina amanunte despre increngatura in care a intrat Lucian Boghiu, fostul sef al Electrica aflat in prezent in arest, precum si detalii privind modul in care acesta isi punea subalternii sa faca afaceri necurate.

Potrivit probelor de la dosar, de „favorurile” lui Boghiu a beneficiat si una dintre firmele controlate de controversatul om de afaceri Omar Hayssam.

Salvat de la deconectare printr-un telefon

In rechizitoriul intocmit de PNA Timisoara sunt mentionate dispozitiile pe care Lucian Boghiu, in calitate de director general al Electrica SA, le-a dat unor directori de filiale din tara. Din transcrierile convorbirilor telefonice rezulta ca Boghiu a intervenit direct pentru firma Moldosin Vaslui SA, controlata de Omar Hayssam.

Acesta a detinut Moldosin prin intermediul Manhattan Trading LTD Bucuresti pana in mai, cand firma a fost preluata de asociatia salariatilor.

Potrivit datelor din dosar, in aprilie 2005, „Boghiu a intervenit la Traian Mazilu (n.r. - directorul general al Electrica Moldova SA), in favoarea unui arab de la SC Moldosin Vaslui (n.r. - Omar Hayssam), solicitandu-i subordonatului sau sa nu deconecteze aceasta societate de la reteaua de furnizare a energiei electrice pe motiv ca „vine arabul si da banii, ca nu are nici acoperire cec””.

Ulterior, Boghiu ii spune lui Mazilu ca fila cec „este problema celor de la Moldosin”. Dosarul care vizeaza aceste interventii este in lucru la PNA Bacau.

„Pune de 20 de ori pretul, ca astia inghit mult”

Procurorul Vlad Speriusi, de la PNA Timisoara, care a instrumentat dosarul, a vorbit despre un prejudiciu partial estimat la 100 de miliarde de lei vechi la nivelul intregii tari. El mai spune ca, la nivelul Electrica Banat, dintr-un prejudiciu de 21 de miliarde, o treime au fost spagile directorilor ajunsi in arest.

Un alt martor a vorbit despre modul in care filialele Electrica cumparau produse contrafacute. „Croitoru Vasile stabilea preturile si ofertele pe care eu le intocmeam, spre exemplu, cand intocmeam oferta il intrebam cat sa trec pretul pentru un anumit produs, la care el imi spunea, „pune si tu de 20 de ori pretul de achizitie, ca astia inghit mult””, se arata in declaratia martorului.

Boghiu a dat ordine dupa ce nu mai era sef

In rechizitoriu sunt detaliate comenzile fostului sef al Electrica catre directorii de filiale. Una dintre probele aflate la dosar este convorbirea interceptata dintre Lucian Boghiu si Vasile Croitoru:

Boghiu: Da, Vasile.

Croitoru: Tati, am o rugaminte la tine. (...) Am o mica problema. Intru intr-un deficit de plati si te rog mult spune-i lui Nelu sa ma ajute cu ceva compensari, te rog eu mult de tot, ca el mi-a bagat doar cinci. M-am dus la el, eu mi-am platit toate datoriile, deci, tot tot, la zero cu el.

Boghiu: Bine, vorbesc cu el. (...) Cu Turbatu, da? (n.r. - directorul general al Electrica Muntenia)

Croitoru: Da, cu Turbatu.

In dosar se mai spune ca, ulterior, Boghiu a vorbit cu Turbatu pentru respectivele „compensari”.

Procurorii au constatat ca, si dupa ce a iesit din Electrica, Boghiu ar fi continuat sa ajute gruparea lui Croitoru - prin firma Eur Electrik Grup - pentru a introduce produse contrafacute si la compania Hidroelectrica. Achizitiile de la Hidroelectrica au ajuns in atentia procurorilor PNA Bucuresti si a Garzii Financiare.

Directorii barfeau despre masina lui Boghiu

Lucian Boghiu este cercetat de procurorii PNA pentru ca a luat mita un Audi A8 in schimbul „serviciilor” facute firmelor lui Croitoru.

Inregistrarile arata cum directorii filialelor Electrica Muntenia - Ion Turbatu, si Electrica Moldova - Traian Mazilu, vorbeau despre masina lui Boghiu:

Turbatu: Cand am fost azi la Concenter am vazut un Audi A8 in fata si stiam ca de ieri (n.r. - Boghiu) are Audi A8. (...) Mi-a zis ca i-a dat un Audi A8 firma la care lucreaza.

Mazilu: Aha!

Turbatu: Din prima zi i-a dat Audi A8, nu? Vezi ce inseamna diferenta de la stat la patron?

Mazilu: Normal, dar unde anume, stii sau nu stii?

Turbatu: Nu mi-a zis, ma, si nici eu nu l-am tras de limba. A zis ca o sa aflu la momentul oportun.

Mazilu: Da. Da.

Turbatu: (n.r. - Boghiu) A zis sa ne pregatim pentru facut bani, nu pentru stat la stat si lucrat.

Reteaua „Croitoru” - Marfa cumparata de la firme-fantoma

Dupa declansarea anchetei la Electrica Banat, procurorii PNA au ordonat efectuarea de controale fiscale la toate firmele lui Vasile Critoru, considerat creierul intregii afaceri. Inspectorii fiscali au descoperit ca societatea Cometcom Campia Turzii a vandut catre Electrica marfa de 670 de milioane de lei vechi, pe care ar fi achizitionat-o de la patru firme din tara.

Cele patru firme - Sadcom, Saraiman SRL, Sidermef si Econom 98 SA - sunt societati-fantoma, care nu figureaza la Oficiul Registrului Comertului. Inspectorii sustin ca facturile emise erau false, iar marfa vanduta nu era insotita de avize de calitate. In urma controlului s-au descoperit in contabilitatea societatii Cometcom 52 de facturi fiscale, in valoare de 29,3 miliarde de lei.

„Aceste facturi purtau viza Electrica Banat, dar nu aveau data intocmirii si nici nu erau trecute in contabilitate”, a declarat unul dintre politistii care au luat parte la control.

Imprumuturi grele. In evidenta societatii din Campia Turzii s-a mai descoperit ca firma a fost imprumutata cu sume mari de bani de persoane din judetul Galati. Printre creditori se afla chiar patronul Vasile Croitoru si fratele acestuia, Costel Croitoru, care impreuna au dat 500.000 de euro.

Procurorii cred ca manevra a fost facuta in vederea spalarii banilor platiti de Electrica Banat, din care o buna parte s-au intors „curati” in conturile familiei Croitoru. (Mihai Soica)

Reactii si piste noi

„Cheia legaturii cu ministrul Dan Ioan Popescu este la Lucian Boghiu”

Afirmatiile martorului-cheie Mihaela Caraba privind dezmintirea declaratiilor date procurorilor in legatura cu implicarea in scandal a fostului ministru Dan Ioan Popescu agita si mai mult apele din dosarul „Electrica Banat”.

Surse judiciare sustin ca declaratiile acesteia nu pot dovedi singure legatura fostului ministru cu afacerea produselor contrafacute si ca singurul care poate face lumina in acest caz este chiar Lucian Boghiu, fostul boss din Electrica.

„Nu au fost presiuni asupra martorei”

Anuntul martorei Mihaela Caraba, care sustine ca a dat declaratiile sub presiune, sunt infirmate nu doar de anchetatori, ci si de avocatul care a asistat-o in momentul audierii, Viorel Pasca. „Nu au fost presiuni asupra ei, numai ca nu stim cat pret se poate pune pe aceasta declaratie. Sunt convins ca sunt alti oameni care pot spune mai mult.

La Cluj, de exemplu, s-au facut achizitii de zeci de ori mai mari decat la Timisoara, la Brasov de asemenea”, sustine avocatul Pasca. Acesta este si aparatorul lui Livius Milea, fostul director general al Electrica Banat.

Viorel Pasca a mai precizat ca declaratia Mihaelei Caraba

nu este relevanta pentru a incepe anchetarea fostului ministru Dan Ioan Popescu.

„Cheia legaturii cu ministrul Dan Ioan Popescu este la Boghiu (n.r. - fostul director general al Electrica SA)”, a subliniat avocatul.

Caraba risca acuzatia de marturie mincinoasa

Surse din cadrul PNA Timisoara sustin ca Mihaela Caraba a dat cel putin trei declaratii si a fost confruntata cu Vasile Croitoru, considerat capul retelei aprovizionarilor ilicite din filialele Electrica.

Potrivit acelorasi surse, Croitoru a spus, la momentul confruntarii, ca femeia minte, insa Caraba a continuat sa-si sustina declaratiile.

Surse judiciare au explicat ca anuntul martorei, in sensul ca nu-si mai recunoaste declaratiile, nu are nici o valoare juridica.

„Femeia poate veni sa-si retracteze cuvintele, dar va fi pusa sub acuzare pentru marturie mincinoasa. Martorul este dus in fata instantei si numai acolo este intrebat daca isi mentine ori nu declaratiile. Daca spune ca nu, este intrebat de ce.

Ramane la latitudinea judecatorului daca ia sau nu in considerare motivele pentru care un martor se razgandeste. Martorul poate fi intimidat, supus la presiuni, poate fi chiar cumparat. Pana una-alta, declaratia ei ramane proba la dosar”, a explicat avocatul Florin Kovacs.