British Sky Broadcasting (BskyB), canalul tv prin satelit detinut de mogulul media Rupert Murdoch, ar putea sa piarda monopolul asupra transmisiilor televizate ale meciurilor din prima liga britanica de fotbal din cauza reglementarilor europene in materie de concurenta.

Potrivit cotidienelor britanice „The Guardian” si „Financial Times”, organismul antitrust al Comisiei Europene intentioneaza sa amendeze Premier League pentru ca aceasta tergiverseaza organizarea licitatiei care ar urma sa puna capat statutului de unic client pentru transmisiile in direct ale meciurilor, detinut de aproape 13 ani de BskyB.

Sanctiunile europene, care ar putea ajunge pana la 10% din cifra de afaceri a ligii de fotbal britanice, sunt ultimul mijloc de presiune invocat de Bruxelles in disputa cu Premier League.

Organismul pentru supravegherea mediului concurential din spatiul UE vrea deschiderea pietei mult prea exclusiviste a drepturilor de televizare si eliminarea conditiilor care favorizeaza in prezent BskyB, postul dominant pe segmentul emisiunilor sportive.

Un conflict mai vechi

Disputa dintre liga de fotbal engleza si divizia antitrust a Comisiei Europene nu este noua.

In 2001, autoritatile de la Bruxelles au declansat o investigatie la Premier League pe motiv ca dreptul de exclusivitate asupra a 50% din transmisiunile in direct acordat BskyB incalca regulile UE, subminand concurenta intre posturile TV.

La momentul respectiv, oficialii fotbalului britanic au reusit sa evite sanctiunile, promitand ca la semnarea urmatorului contract vor organiza o licitatie deschisa, fara a mai acorda drepturi exclusive unui singur operator.

Desi noul contract trebuie sa inceapa din 2007, Premier League nu a organizat pana acum nici o licitatie, afirmand ca schimbarile iminente din industria mediatica britanica, cum ar fi anuntata fuziune dintre operatorii NTL si Telewest, ar justifica financiar o tranzactie de ultim moment.

Posturile rivale sustin insa ca tergiversarile nu fac alceva decat sa favorizeze televiziunea lui Murdoch, care si-ar putea pastra astfel contractul, acum in valoare de 340 de milioane de lire sterline pe an.