Doritorii sa plece la munca in tarile Uniunii Europene trebuie sa stie ca Romaniei i se aplica reguli diferite de tarile comunitare si, prin urmare, accesul conationalilor pe piata fortei de munca este restrictionat.

Daniela Nicoleta Andreescu, secretar de stat la Ministerul Muncii, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate, a declarat ca nu trebuie confundata libertatea de miscare a fortei de munca pe teritoriul statelor membre ale UE (pe care o vom dobandi dupa momentul aderarii, cu anumite restrictii) cu libertatea de deplasare in scop turistic, consfintita prin semnarea Acordului Schengen (HG

1268/20.12.2001).

In baza acestui acord, romanii pot calatori pe teritoriul statelor semnatare pentru o perioada de pana la 90 de zile intr-un interval de sase luni, fara a fi necesara viza statului respectiv. "Accentuam faptul ca, in baza Acordului Schengen, romanii pot circula pe teritoriul statelor semnatare in scop turistic, dar nu pentru a munci.

Fara viza de munca si autorizare in scop de munca din partea autoritatilor tarii de destinatie, romanii care, profitand de statutul de turist, lucreaza la negru pot deveni victimele unor abuzuri, traficului si pot fi subiectii expulzarii si readmisiei", a precizat secretarul de stat Andreescu.

Aceasta a spus ca Departamentul pentru Munca in Strainatate recomanda respectarea scopului declarat al calatoriei, indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru iesirea din tara, tranzitare sau intrare pe teritoriul altor state, iar in cazul in care se pleaca in scop de munca, obtinerea autorizatiei de sedere si/sau a dreptului de munca, in conformitate cu legislatia tarii de destinatie.

Avem acorduri de readmisie cu Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Estonia. Tarile membre UE cu care Romania nu are acorduri de readmisie sunt Cipru si Malta.

Doamna Andreescu a explicat ca prin acordul de readmisie, romanul descoperit ca lucreaza la negru sau incalca prevederile legale privind sederea pe teritoriul statului respectiv este expediat in Romania prin procedura de urgenta - care dureaza cateva zile.

In schimb, in lipsa acordului de readmisie, cei care incalca legislatia privind sederea si munca in Cipru si Malta sunt extradati in Romania, procedura care presupune ordin judecatoresc si hotarare care poate dura intre opt luni si un an. Pentru cei descoperiti in aceasta situatie se aplica si interdictia de a mai intra pe teritoriul statului respectiv.

Interdictia se extinde in tot spatiul Schengen

"In situatia in care statul pe teritoriul caruia a fost descoperit un cetatean roman care a incalcat prevederile legale referitoare la munca si sedere, va aducem la cunostinta ca masura interdictiei de a mai intra pe teritoriul statului respectiv se extinde asupra tuturor statelor semnatare ale Acordului Schengen si are o durata cuprinsa intre cinci si zece ani", a mentionat secretarul de stat.

Referitor la libera circulatie a fortei de munca, doamna Andreescu a precizat ca, desi Romania va deveni membra a Uniunii Europene probabil incepand cu anul 2007, aceasta nu inseamna si dobandirea automata a liberei circulatii a fortei de munca pe acest teritoriu.

Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana (ca si tratatele de aderare ale celor zece state care au aderat in 2004) cuprinde prevederi care permit statelor membre sa aplice anumite perioade de tranzitie fata de Romania si Bulgaria.

In aceste perioade nu se aplica prevederile comunitare referitoare la libera circulatie a fortei de munca, ci prevederile legislatiei nationale a statului, care introduce perioada de tranzitie, iar aceasta restrictioneaza accesul pe piata fortei de munca a acelei tari.

Restrictii timp de doi ani dupa aderare

"In ce priveste aplicarea unei perioade de tranzitie initiale de unu-doi ani, trebuie precizat ca, in conformitate cu Tratatul pentru Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, semnat la 25 aprilie 2005, aceste doua tari vor deveni membre ale Uniunii Europene incepand cu 1 ianuarie 2007 (cu anumite rezerve).

Prin urmare, in conformitate cu Protocolul privind Conditiile si Aranjamentele referitoare la Admiterea Republicii Bulgaria si Romaniei in UE, Anexa VII, in primii doi ani dupa momentul aderarii, accesul pe piata muncii a celorlalte state membre constituie subiectul prevederilor legale interne, a politicilor si acordurilor bilaterale incheiate de acestea cu noul stat membru (in speta Romania),

fiind impuse in acest fel o serie de limitari", a afirmat Daniela Andreescu. Aceasta a adaugat ca la sfarsitul celor doi ani dupa momentul aderarii, Comisia Europeana va reexamina aplicarea dispozitiilor tranzitorii si va elabora un raport, in baza caruia Consiliul va revizui aplicarea prevederilor tranzitionale.

Astfel, fiecare din actualele state membre vor transmite o informare oficiala Comisiei Europene cu privire la necesitatea aplicarii prevederilor legale in materie, pentru o perioada de maximum inca trei ani (perioada in care va fi in continuare nevoie de permisul de munca) sau daca vor aplica in totalitate acquis-ul comunitar in domeniul liberei circulatii a fortei de munca, insemnand ca se va

putea lucra in statele membre fara a mai fi impuse restrictii.

In principiu, la cinci ani dupa momentul aderarii, perioadele de tranzitie se vor incheia. Exista totusi posibilitatea ca statele membre sa solicite Comisiei Europene permisiunea de a continua aplicarea prevederilor nationale pentru inca doi ani, insa doar in situatia in care intampina dezechilibre grave pe piata muncii.

Perioadele de tranzitie nu pot depasi perioada maxima de 7 ani. Pe masura ce restrictiile sunt eliminate si va fi aplicat in totalitate principiul liberei circulatii a lucratorilor, statele membre nu vor mai solicita permise de munca pentru a accede pe piata muncii.

Totusi, exista in continuare posibilitatea de a se solicita eliberarea de permise de munca, insa numai din considerente de monitorizare si statistice.

In ceea ce priveste accesul la locurile de munca, statele membre vor acorda prioritate lucratorilor din noul stat membru raportat la solicitantii de slujbe din statele terte. Unele posturi din sectorul public pot fi insa rezervate cetatenilor statului gazda.

Daniela Andreescu a mentionat ca in prezent libera circulatie a fortei de munca intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene este restrictionata prin stabilirea de contingente pentru cetatenii noncomunitari - inclusiv romani - care doresc sa lucreze in strainatate, prin procedura greoaie de obtinere a unei vize speciale de munca, echivalari de diplome si studii, calificari etc.

Sefa Departamentului pentru Munca in Strainatate din cadrul MMSSF a afirmat ca se estimeaza ca in tarile Uniunii Europene lucreaza legal circa 600.000 de romani.

Informatii despre munca in strainatate

Informatii despre obtinerea unui contract de munca prin intermediul Oficiului Pentru Migratia Fortei de Munca (subordonat Ministerului Muncii) in Spania, Germania, Elvetia, Luxemburg, Franta, despre actiunile de inscriere in baza de date a OMFM si despre activitatea de recrutare si plasare a fortei de munca in strainatate se obtin la sediul Oficiului din str. Valter Maracineanu nr. 3.

Programul de relatii cu publicul este urmatorul: luni-vineri, intre orele 9-16. Relatii la telefon se pot primi de luni pana vineri, intre orele 9-16, iar sambata intre orele 9-14 la numerele 021/315.88.44, 021/312.46.70.

La Centrul de Informare si Documentare pentru Lucratori Migranti al OMFM se pot solicita informatii despre drepturile si obligatiile unui cetatean roman care a obtinut contract de munca in strainatate; procedurile interne ale altor state cu privire la obtinerea dreptului de rezidenta in scop de munca pentru cetatenii romani; sistemul securitatii sociale in cazul lucratorului migrant;

alte modalitati de obtinere a unui contract de munca in strainatate (prin intermediul firmelor private sau al programelor internationale); sistemul evitarii dublei impuneri; obtinerea permisului de munca pentru un strain care doreste sa lucreze in Romania.

Programul cu publicul este de luni pana vineri, intre orele 9-16.

La Serviciul Permise de Munca, program de relatii cu publicul este doar luni, marti si vineri, intre orele 9-14. Obtinerea audientelor se face in baza programarilor telefonice la numarul 021/312.91.55, joi, intre orele 15-17. Cetatenii mai pot accesa adresa de site www.omfm.ro.