Un preot francez a fost ucis de o romanca. Cu R mare. Individa a fost deja arestata preventiv. Preotul, de 90 de ani, fondatorul unei comunitati religioase eterogene, bazate pe toleranta si deschidere, este prezentat in articolele aparute azi in presa franceza ca un erou. Descrierea actiunilor sale pozitive si a principiilor care i-au adus adepti este facuta pe un ton respectuos, pios.

Insa nu pot sa nu remarc doua probleme de fond: nici un articol nu precizeaza cauzele agresiunii careia i-a cazut victima "fratele" Roger de la Taize. In schimb se precizeaza, la limita eticii si a incitarii la xenofobie, ca agresoarea era "Roumaine". Apoi, in presa de calitate franceza, laica prin definitie, piosenia de care dau brusc dovada jurnalistii francezi cel putin surprinde.

Pe fundalul unor curente panicarde care bantuie Europa, care ii gadila pe francezi la orgolii pana la a spune inca o data "nu" Europei prin votul dat Constitutiei Europene, nu pot vedea reflectarea in presa francofona a acestui accident nefericit decat ca pe inca un semn ca ceva se intampla in mintile prietenilor nostri francofoni.

Ce anume? Ce ii face atat de porniti impotriva romanilor, astfel incat la unul dintre motivele spunerii "nu" Constitutiei sa fie teama de romani? Cred ca cel mai bine ar pune mana sa raspunda acestor intrebari autoritatile romane din Franta. Iar mai departe, sa investigheze fondul problemei si sa incerce sa o repare, decat sa-si continue somnul incostient prin birouri pariziene.

Asta doar in cazul in care simt nevoia, ca o buna parte dintre romani, sa intre cu fruntea sus pe poarta care ni se va deschide in 2007 sau 2008.

cristina_muntean2001@yahoo.com