Romanca Luminita Solcanu, femeia care l-a ucis pe Fratele Roger, fondatorul comunitatii de la Taize, a afirmat ca nu a vrut decat sa il avertizeze pe acesta in legatura cu un complot de origine franc-masona, care se pregatea impotriva sa.

Declaratia apartine procurorului general al Frantei.

Specialistii au stabilit, in urma expertizei, ca femeia de 36 de ani a suferit un delir de tip paranoic. Medicii au insa in vedere si alte serii de expertize, pentru stabilirea diagnosticului. Romanca Luminita Solcanu a oferit informatii foarte vagi legate de ideea complotului.

Potrivit anchetatorilor, femeia si-a mentinut varianta initiala, potrivit careia nu a vrut sa il ucida pe Fratele Roger. Asasina romanca a sustinut ca i-a pus prelatului cutitul la gat doar pentru a-l determina sa o asculte. El ar fi intors atunci capul si ar fi fost ranit.

Procurorul afirma insa ca, medical, varianta sustinuta de agresoare nu este valabila si ca aveam de-a face cu un omor voluntar. In plus, varianta dezechilibrului psihic in cazul femei este sustinuta de afirmatia ei : ''Nu am fost eu cea care a facut asta, ci altcineva''.

Romanca de 36 de ani l-a injunghiat de doua ori pe prelat - o data superficial, a doua oara profund. Cea de-a doua lovitura, de aproape 10 centimetri, i-a provocat moartea. Necasatorita, fiica unica a unei familii catolice, Luminita Solcanu este licentiata, dar nu a avut pana acum decat slujbe temporare.