Asigurarea cofinantarii de catre beneficiarii fondurilor SAPARD va deveni mult mai facila.Astfel Guvernul va acorda credite bugetare pentru imprumututrile acordate de catre banci beneficiarilor fondurilor SAPARD.

In conditiile in care cei ce au obtinut imprumuturio bancare nu le pot rambursa, statul se va obliga sa restituie bancii prejudiciul, urmand ca Agentia Nationala de Adminstrare Fiscala sa recupereze banii direct de la rau-platnici.

O alta masura importanta adoptata, prevede ca activele realizate cu bani de la SAPARD sa poata constitui garantii acordate bancilor pentru obtinerea de imprumuturi. Creditele astfel obtinute vor constitui partea de co-finantare pe care orice intreprinzator este obligat sa o aduca in cadrul proiectului.

Prin programul SAPARD se acorda sprijin financiar nerambursabil intre 30 %-65 % acelor proiecte desfasurate in mediul rural si la care beneficiarul este obligat sa asigure cofinantare cu sume cuprinse intre 35%-70% in functie de tipul investitiei.

Legat de proiectele SAPARD afectate de inundatiile din acest an, directorul agentiei, Samoila Szabo a declarat ca s-au obtinut fonduri pentru refacerea acestora.