Analistii considera ca cele doua tari vor sa isi demonstreze gradul de influenta in fata Statelor Unite ale Americii.

China si Rusia au inceput joi primele exercitii militare comune. Exercitiile vor dura opt zile si vor simula invadarea unei tari imaginare, in zona Vladivostokului si a regiunii chineze Shandong. In operatiunea „Misiunea de Pace 2005“ vor fi implicati 10.000 de militari.

Scopul declarat al operatiunii il reprezinta intarirea cooperarii intre cele doua tari, foste adversare in timpul Razboiului Rece. China importa cantitati insemnate de armament din Rusia, iar exercitiile constituie o buna ocazie pentru testarea arsenalului. „Tinta principala sint Statele Unite.

Ambele parti vor sa isi intareasca pozitia pentru a negocia in termeni de securitate, politica si economie“, considera Jin Canrong, profesor de Relatii Internationale la Universitatea Populara din China, citat de Reuters. Cele doua state au interese comune in Asia Centrala, unde incearca sa reduca influenta americana.

In iulie, Organizatia pentru Cooperare din Shanghai, formata din Rusia, China si statele Asiei Centrale, a cerut trupelor americane sa fixeze o data pentru retragerea de la bazele militare din regiune.